6 mai 2024, 9:36

Ați auzit de ”copacul urban”? Primăria Brașov vrea să cumpere unul. Costă enorm, dar are avantaje

Ați auzit de ”copacul urban”? Primăria Brașov vrea să cumpere unul. Costă enorm, dar are avantaje. Un copacul urban, un sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului prin intermediul bio-tehnologiei, urmează să fie achiziționat de Primăria Brașov, anunță Agenția de presă Rador.  Este vorba despre un fel de arbore care face același lucru pe care l-ar face 275 de copaci.

Primăria a lansat deja procedura pentru achiziția unui astfel de sistem care va fi dotat cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer filtrat. Filtrarea se realizează prin intermediul unor panouri cu muşchi.

Valoarea estimată a acestui contract este de peste 333.000 lei, cu tot cu TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 iulie, scrie g4media.ro.

Calitatea aerului, performanța filtrării și cerințele instalațiilor pot fi monitorizate și analizate de la distanță. Peretele mușchilor irigați produce, de asemenea, prin sistemul de ventilație,  un efect de răcire asupra zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului insulei de căldură urbană. Ansamblul poate fi utilizat și ca loc de relaxare, având la bază o platforma de lemn de tip bancă.

”Peretele viu vertical cu plante va oferi umbră, va fi irigat complet automatizat, alimentat cu substanțe nutritive și va utiliza tehnologia de ultimă oră Internet of Things (IoT) pentru monitorizare si mentenanță”, se precizează în caietul de sarcini.

Intenția municipalității este ca primul „copac urban” să fie testat în zona b-dului Eroilor, fie în Piața Sfântul Ioan, fie în Livada Poștei – Biblioteca Județeană.

„City-Tree-ul poate fi o soluție pentru zonele în care nu avem spațiul necesar pentru plantarea de arbori, cum ar fi centrul istoric. De aceea ne-am propus, într-o primă etapă, să testăm un astfel de sistem, să îi măsurăm eficiența în filtrarea aerului poluat. Aceste dispozitive găzduiesc culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în aer purificat. Teoretic, acest sistem are eficiența de filtrare a 275 de arbori, iar experiența orașelor în care sistemul a fost instalat confirmă rolul benefic pe care îl are pentru reducerea poluării. Un alt avantaj al sistemului, care este dotat și cu senzori care măsoară calitatea aerului este că vom ști care este nivelul de poluare din zonă, dar și care este eficiența City Tree-ului”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban, potrivit brasov.net.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol