5 octombrie 2023, 5:55

Ați zice că-i mașină ca oricare alta. Dar nu, Luca este prima mașină realizată în totalitate din deșeuri

Numele său e Luca, precum o parafrazare a melodiei ”My name is Luca”. Este o mașină, opera unor studenți de la Universitatea  de Tehnologie din Eindhoven, scrie dutchnews.nl.

22 de studenți olandezi au construit un automobil funcțional confecționat în totalitate din deșeuri: plastic pescuit din mare, PET-uri reciclate și gunoi menajer.

Automobilul este cu două locuri, model sport și cu o culoare strălucitoare. Prinde o viteză maximă de 90 de km la oră și poate parcurge 220 km când este complet încărcat. Luca, așa cum a fost botezat autovehiculul, are sașiul confecționat din semințe de in și sticle PET reciclate, iar în interior s-a folosit gunoi menajer nesortat.

Materialele plastice dure care de obicei se găsesc în componența televizoarelor, jucăriilor și electrocasnicelor au fost folosite la construirea caroseriei, iar tapițeria scaunelor a fost realizată din nucă de cocos și păr de cal.

Proiectul studenților de la Universitatea Tehnică din Eindhoven a durat 18 luni și a pornit din dorința de a dovedi potențialul deșeurilor și speranța că fabricanții de automobile vor începe să le utilizeze în producția de masă. Sunt deja multe companii care folosesc deșeuri sau biomateriale, dar numai pentru interioare nu și pentru piese grele.

Industria auto reciclează anual, la nivel global, peste 25 de milioane de tone de deșeuri generate de mașini scoase din uz. În Europa se reciclează aproape 8 milioane de autovehicule pe an, iar în Statele Unite aproximativ 12 milioane. Conform studiilor, mașinile se află pe locul unu în topul produselor reciclate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol