29 martie 2024, 17:21

„Atlandida” din Balcani, distrusă de comuniști, a fost readusă la viață de arheologii bulgari

Poveștile Atlandindei sunt și astăzi apreciate atât de copii, cât și de părinți. Cine s-ar fi gândit însă, că o astfel de poveste ar fi mai atât de aproape de realitate?

În adâncurile unui lac de acumulare din Bulgaria există unul dintre cele mai fascinante situri arheologice subacvatice. Este vorba despre capitala regatului trac al odrisilor, cel mai puternic neam tracic de la sud de Dunăre. Cetatea este o adevărată comoară arheologică, mărturie a gloriei poprul care a creat-o și se pare că arheologii au demarat o serie de planuri pentru a o readuce la viață.

Cu toate acestea, granoarea orașului nu a fost pe placul comuniștilor, care odată ajunși la putere au încercat întâi izolarea orașului. În perioada 1940-1950, guvernul comunist al Bulgariei a decis construirea unui baraj pe râul Tundzha şi crearea lacului de acumulare Koprinka lângă Kazanlak. Acest lucru a produs o adevărată dramă și, în același timp, o pagubă imensă din punct de vedere cultural. În acest fel orașul vechi de secole a fost lăsat cu bună știință aproape șapte decenii la 20 de metri adâncime sub apele lacului de acumulare.

Prin intermediul arheologiei subacvatice, specialiștii din acest domeniu au reșit să găsească sit-ul sub apă. Astfel, orașul spectaculos şi misterios al tracilor odrisi, cel mai puternic trib tracic de la sud de Dunăre, întemeietorii unui regat care a dominat Balcanii câteva secole, a revenit în atenția tuturor.

Sursă Foto: archaeologyinbulgaria.com

Oraşul tracic de pe fundul lacului de acumulare Koprinka a fost identificat de specialişti ca fiind Seuthopolis, capitala regatului tracic al odrisilor. Propriu-zis sit-ul a fost descoperit în 1948, chiar înainte de a fi inundat, fiind considerat la acea vreme cel mai bine conservat oraş tracic.

Chiar şi aşa autorităţile comuniste au decis inundarea zonei şi implicit a fostei capitale Seuthopolis. Oraşul a fost construit la ordinele regelui tracilor odrisi Seuthes al III lea în secolul al IV lea îHR. De altfel în apropiere, în Valea Regilor Traci, în zona văii Kazanlak, se află şi mormântul lui Seuthes al III lea, acest rege faimos al tracilor odrisi. În anul 1980, arheologii bulgari au putut efectua cercetări succinte la Seuthopolis, profitând de golirea lacului de acumulare pentru reparaţii la baraj.  Cu această ocazie, arheologii bulgari au putut constata că zidurile oraşului sunt conservate.

Citeste mai mult aici. 

Sursă Foto: archaeologyinbulgaria.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol