4 decembrie 2021, 4:15

Au fost identificate genele care ar putea întârzia apariția menopauzei

Menopauza și încetarea vieții reproductive feminine sunt influențate de ADN. De fapt, există 290 de variații genetice și aproximativ 80 de gene care modulează debutul său, timpuriu sau chiar tardiv. Și, prin manipularea unora dintre aceste gene, poate deveni posibilă întârzierea apariției menopauzei, așa cum au arătat unele experimente de laborator, efectuate pe șoareci.

Rezultatul obținut la rozătoare ar fi, prin urmare, dovada că, în viitorul apropiat, ar putea fi posibilă dezvoltarea de noi terapii legate de infertilitate, după cum subliniază o lucrare de cercetare publicată în revista „Nature”, coordonată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, la care au participat 180 de instituții din întreaga lume, printre care diferite centre italiene, precum Institutul „San Raffaele” din Milano, Consiliul Național de Cercetare (CNR) din Cagliari și Spitalul „Burlo Garofolo” din Trieste.

Pentru a ajunge la formularea tezei lor, cercetătorii, coordonați de John Perry, au lucrat atât pe frontul analizei genetice și statistice, cât și pe cel al testelor de laborator. Mai exact, au analizat datele genetice prezente în două baze de date și aparținând unui număr de 210.323 femei de origine europeană, care au intrat la menopauză între 40 și 60 de ani și a 80.000 de femei de origine asiatică, pentru un total de aproximativ 13,1 milioane de variante genetice în total.

Dintre acestea, a reieșit că 290 sunt capabile să regleze procesul de îmbătrânire a ovarelor și perioada de debut a menopauzei în sine. Multe dintre aceste gene, au descoperit experții, sunt, de asemenea, legate de procese specifice de reparare a ADN-ului.

Totodată, unele dintre ele sunt deja active înainte de naștere, în timp ce altele continuă să fie active pe tot parcursul vieții.

După cum s-a subliniat într-un interviu acordat agenției ANSA de către Daniela Toniolo, cercetător la Centrul „San Raffaele” din Milano, au fost identificate în total „290 de variante și aproximativ 80 de gene care reglează vârsta naturală a menopauzei”.

„Multe dintre acestea sunt implicate în moartea celulelor și în repararea ADN-ului. Acest ultim mecanism duce, de asemenea, la pierderea ovocitelor”, a adăugat Toniolo.

Printre acestea sunt prezente și genele „Chek1” și „Chek2”, care reglează numeroase procese de reparare a ADN-ului.

Cercetătorii au explicat că testele efectuate pe șoareci au indicat că prin „stingerea” genei „Chek2” și prin solicitarea majoră a genei „Chek1”, se poate obține obiectivul de a prelungi viața reproductivă cu aproximativ 25%. Femeile fără gena „Chek2” intră la menopauză cu aproximativ 3,5 ani mai târziu decât celelalte femei.

„Șoarecii nu intră la menopauză, dar au o scădere a fertilității. Aceste rezultate ne fac să credem că ar putea exista modalități farmacologice pentru a prelungi perioada de fertilitate la femei, în special la cele care au pierdut-o devreme”, a concluzionat Toniolo.

Cercetătorii, în cadrul cercetării, au reușit să constate, printre altele, cum apariția timpurie a menopauzei poate crește riscul de a suferi de diabet de tip 2, osteoporoză și fracturi, în timp ce poate reduce probabilitatea de a avea anumite tipuri de tumori, influențate de hormonii sexuali.

Autor: Marie Jeanne Ghigea, masterand FJSC

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.