20 iunie 2024, 2:06

Au fost prezentate afișele oficiale ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Afişele Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris au fost prezentate la Muzeul Orsay. Afișele vor fi postate săptămâna aceasta în toată capitala Franţei.

Concepute de ilustratorul Ugo Gattoni aceste afişe complexe au necesitat 2.000 de ore de muncă.

Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând din 1912, are afişul său.

Pentru această a XXXIII-ediţie, afişul este un diptic cu o secţiune olimpică şi una paralimpică, în culorile cartei grafice a Jocurilor Olimpice. Ambele sunt dezvăluite în format mare, la Muzeul Orsay, unul dintre principalele muzee din Paris, relatează AFP.

Turnul Eiffel are un loc important pe acest afiş. Este înconjurat ca o geamandură de Stade de France. Arcul de Triumf are în vârf un teren de tenis pentru jucători în scaun cu rotile şi, în prim plan, un săritor de la trambulină care se pregăteşte să se arunce în apele Senei. „Mi-am dorit ceva epic, grandios, dar şi un sentiment de sărbătoare veselă, de abundenţă. Un pariu suprarealist, în care încercăm să păstrăm multă poezie şi umor”, a rezumat Ugo Gattoni.

Pe fundal, portul din Marsilia, unde vor avea loc probele de yachting, şi valul de la Teahupo’o, în Tahiti. Acesta va găzdui concursul olimpic de surfing, şi peste tot mii de personaje mici, „făcute manual” şi „artizanal”, după cum a precizat Joachim Roncin, director responsabil de design în cadrul Comitetului de organizare Paris-2024, într-un moment în care inteligenţa artificială generează imagini şi desene.

„Timp de patru luni, m-am închis în studioul meu şi aşa a fost zi şi noapte”, a spus Ugo Gattoni. „Este un afiş care ar trebui să funcţioneze 100 de ani”, a adăugat el. Gattoni şi-a presărat afişul olimpic cu o materie roz „zburătoare”, care „se înmulţeşte”: marca sa înregistrată, pe care o numeşte „blump” şi o inserează în toate desenele sale. Artistul, care a practicat înotul şi şi-a dorit să fie „înotător profesionist”, a semnat prima sa frescă, lungă de 10 metri, desenată cu un stilou rotring, după ce a terminat şcoala de artă.

Afişul său oficial pentru Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) şi Jocurile Paralimpice (28 august-8 septembrie) va fi oferit spre vânzare, dar şi în produse derivate (afiş de colorat, puzzle etc.).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol