1 martie 2024, 16:37

Au intrat în vigoare noi drepturi ale salariaţilor prevăzute în Codul Muncii

Codul Muncii consacră de acum înainte noi drepturi ale salariaţilor. Între acestea, apariţia concediului de îngrijitor şi dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială.
Noile prevederi sunt de-acum în vigoare.
Astfel, concediul de îngrijitor poate fi acordat pentru îngrijirea unei rude grav bolnave, la solicitarea scrisă a angajatului, nu afectează concediul de odihnă şi este cinci zile libere pe an. Noul tip de concediu este diferit de cel de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, care a fost introdus recent.
Angajatorii care refuză acordarea zilelor libere riscă amenzi cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.
Şi în cazul unei urgenţe familiale care reclamă prezenţa imediată a salariatului, acesta poate lipsi de la locul de muncă. El va cere liber, cu condiţia recuperării perioadei absentate care nu poate fi mai mare de 10 zile lucrătoare pe an.
O altă modificare vizează posibilitatea de a ocupa un post vacant în companie cu condiţii de muncă mai bune dacă angajatul a depăşit perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni.
Nu în ultimul rând, orice salariat va avea dreptul de a munci în baza mai multor contracte individuale la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator dacă programul nu se suprapune şi vor beneficia de un salariu corespunzător fiecărui contract.
Modificarile adoptate recent în Parlament şi promulgate de preşedintele României pun în acord Codul Muncii cu o directivă europeană în materie, potrivit Radio România Actualități.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol