25 aprilie 2024, 8:47

Au reușit! Lansare cu succes pentru capsula Crew Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Crew Dragon a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9, în prima misiune cu echipaj uman de pe pământ american şi cu tehnologie americană din ultimii aproape 10 ani şi totodată prima misiune privată cu echipaj uman.

Temeri până în ultima clipă

Lansarea a avut loc în pofida condiţiilor meteorologice incerte, care ameninţau să amâne misiunea pentru a doua oară.

Astronauţii Doug Hurly şi Bob Behnken au ieşit pe orbită la bordul unei capsule Crew Dragon, împinsă de o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei.

Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

SpaceX, aleasă de NASA

În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS.

Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargo Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capacitatea capsulei

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare.

SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol