4 ianuarie 2023, 23:01

Au venit vaccinurile cu noua formulă împotriva Covid. Ce trebuie să știți despre acestea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 au sosit în ţară în această săptămână

Vaccinul va fi accesibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a declarat Rafila la dezbaterea online „Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătatea românilor”, organizată de DC Media Group.

Medicul Octavian Jurma notează, în pagina sa de Facebook, că sosirea vaccinului este o veste bună, că promisiunile Guvernului au fost respectate, chiar dacă am rămas ultimii din Europa care au acces la vaccin.

”Boosterul bivalent conține atât formula originală, cât și o formulă adaptată versiunii BA5 din care derivă BQ.1.1 și alte variante cu risc crescut de infectare. Eficiența boosterului cu vaccin bivalent BA5 a fost demonstrată în mai multe studii și este superioară celei cu vaccin original față de BQ.1* (boosterul original asigură însă o protecție semnificativă în continuare).

Având în vedere debutul valului 7 și creșterea rapidă a riscului de infectare, este recomandat să vă programați cât mai curând pentru a vă administra boosterul cu vaccin bivalent BA5. E de asemenea recomandat și vaccinul antigripal din cauză că acest val de gripă se anunță mai sever decât cele precedente, iar coinfecția cu virus gripal și SARS-CoV-2 pot agrava boala. Este important de reținut că vaccinul antigripal se poate face simultan cu cel anti-Covid și prin urmare iî puteți solicita la aceeași sesiune”, preciează Octavian Jurma.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol