6 iulie 2022, 18:31

Austria cere populației și industriei să se pregătească să economisească gazele la iarnă

Prima a fost Germania, care a tras semnalul de alarmă și a început să-și pregătească sufletește pentru austeritate nu doar industria, ci și populația. Teama de iarna care vine și de ”tăierea țevii”, adică oprirea livrărilor de gaze rusești, e imensă. Acum vine rândul altei țări, la fel de dependente de gazele rusești.

Austria a cerut marţi populaţiei să se pregătească pentru a economisi încălzirea iarna viitoare şi companiilor industriale să facă ajustările tehnice necesare pentru a folosi petrol în locul gazelor naturale acolo unde este posibil.

”Rusia foloseşte furnizarea gazelor ca pe o armă”, a spus în faţa presei titulara Ministerului Energiei din Austria, ecologista Leonore Gewessler, după ce a participat la o şedinţă extraordinară de guvern convocată în urma încetinirii înmagazinării gazelor după reducerea la jumătate a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1.

”Avem fluxuri de gaze ruseşti foarte limitate”, a recunoscut ea, calificând situaţia drept ”critică”, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit versiunii companiei ruse Gazprom, scăderea volumului de gaze livrate prin conducta Nord Stream 1 este cauzată de probleme tehnice generate de sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Rezervele de gaze înmagazinate în depozitele Austriei echivalează în prezent cu 47% din consumul anual al acestei ţări.

Pentru a atinge obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz pentru a genera 368 de gigavaţi pe oră, parametru care a scăzut sub 100 în unele intervale de timp săptămâna trecută.

Totuşi, fluxul de gaze s-a normalizat la sfârşitul săptămânii trecute, astfel că guvernul de la Viena a decis să nu activeze starea de alertă generală şi să menţină alerta timpurie, cel mai redus din cele trei niveluri ale planului de urgenţă energetică.

Ministrul austriac al Energiei a dat asigurări că pentru moment aprovizionarea cu gaze este garantată, dar a atenţionat asupra ”incertitudinii totale” asupra evoluţiei situaţiei în lunile următoare, întrucât nu se poate ști ”ce va decide preşedintele rus Vladimir Putin”.

Leonore Gewessler a subliniat totodată că o eventuală sistare completă a livrărilor de gaze ruseşti ar fi foarte gravă şi a cerut populaţiei să profite de vară pentru a face reviziile propriilor sisteme de încălzire, ceea ce ar permite economii la gaze de până la 15%.

Ea a anunţat de asemenea că societăţile industriale care folosesc mari volume de gaze vor primi dispoziţia de a-şi adapta instalaţiile pentru a putea folosi surse alternative de energie în procesul de producţie, în special petrol.

Leonore Gewessler a mai menţionat că următorul moment critic va fi lunea viitoare, când încep lucrările periodice de întreţinere a gazoductului Nord Stream 1.

Sursa foto: Nord Stream AG


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol