19 aprilie 2024, 5:28

Autismul va putea fi detectat cu smartphone-ul

Identificarea autismului la copiii mici este esențială pentru a începe intervențiile devreme și este asociată cu rezultate îmbunătățite mai târziu în viață. În curând, medicii pediatri și alți furnizori de asistență medicală vor putea instala o aplicație pe smartphone-ul sau tableta lor, care este capabilă să analizeze privirea unui copil mic, pentru a determina dacă ar putea fi în spectrul autismului. În cele din urmă, părinții și ceilalți vor putea să descarce aplicația pe propriile dispozitive mobile și să efectueze filtrarea ei înșiși.

Această nouă cercetare din cadrul Universității Duke are potențialul de a extinde capacitatea de screening precoce. În mod normal, autismul poate fi detectat la copiii de până la șase luni prin observarea răspunsurilor vizuale la indicii sociale. Se pare că modul în care copiii mici se implică vizual cu ceilalți în mediile sociale afectează felul în care se dezvoltă circuitele cerebrale responsabile de interacțiunile sociale. Când aceste circuite nu se dezvoltă așa cum ar trebui, se poate ajunge la provocări sporite pentru un angajament social de succes și o comunicare ulterioară.

În prezent, există trei probleme:

  1. Chestionarele tradiționale care sunt folosite pentru a colecta date pentru verificarea autismului sunt predispuse la rezultate fals pozitive.
  2. Există de obicei așteptări lungi pentru a avea acces la experți clinici capabili să evalueze pe deplin un copil. În multe părți ale lumii, accesul este limitat sau indisponibil.
  3. Chestionarul nu funcționează bine la familiile de culoare sau în familiile cu educație precară.

 

Aplicația pe care o dezvoltă echipa de la Duke duce ceea ce a fost până acum o evaluare de screening calitativă și subiectivă cu o cantitate semnificativă de eroare inerentă la o evaluare obiectivă cantitativă mult mai precisă, care va putea fi utilizată relativ curând de orice familie sau pediatru. Acest lucru este deosebit de valoros într-un cadru rural, să zicem, departe de un centru medical mare, unde accesul la specialiști poate fi limitat.

Vor trece probabil câțiva ani înainte ca cercetarea să fie suficient validată și pregătită pentru o distribuție pe scară largă la furnizorii de servicii medicale. O parte din motivul pentru care va dura atât de mult este pentru că echipa trebuie să se asigure că algoritmii și metodele de analiză pe care le folosesc surprind în mod corespunzător diferite variabile culturale și socioeconomice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE