29 noiembrie 2021, 20:10

Autobiografie  Maia Morgenstern: “Sunt povești ascunse, povești de care îmi e frică”

O autobiografie  Maia Morgenstern apare zilele aceste în librării. Este scrisă sub formă de jurnal, iar cei care au parcurs-o o găsesc savuroasă…

Încărcată de emoție, dar și de umor, “Nu sunt eu”, autobiografie  Maia Morgenstern, îi dă ocazia actriței să împărtășească cititorilor părți din viața ei de actriță, de femeie și de persoană publică.

Această carte scrisă sub formă de jurnal împletește amintiri din copilăria autoarei, legate de părinți și de rude, de școală și de prieteni. Cu secvențe din numeroasele ei experiențe în teatru și film, aducându-ne în fața ochilor personalitatea complexă a unei artiste iubite de toată lumea.

“Sunt povești ascunse, povești de care îmi e frică, nu de puține ori. Pentru că revin cu putere, mă târăsc fără putință de scăpare într-o lume pe cât de prețuită, pe atât de pierdută. Amintirile mele sunt niște izbucniri de tandrețe, pusee de febră a nostalgiei, episoade ale unei revolte târzii”, scrie Maia Morgenstern.

Autobiografie  Maia Morgenstern. De la Balanța la Patimile lui Hristos

Maia Morgenstern se naşte la Bucureşti, pe 1 mai 1962. Încheie studiile de licenţă la IATC în 1985, la clasa lui Dem Rădulescu. Este repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi revine la Bucureşti. Unde joacă la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional.

Realizează proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson.

Pe scena TNB se remarcă în spectacole precum O trilogie antică, după Euripide şi Seneca, Dama cu camelii după Al. Dumas fiul. De asemenea Vizita bătrânei doamne de F. Dürrenmatt.

La TES, unde este şi manager, din anul 2012, interpretează roluri remarcabile, în producţii ca Astă seară: Lola Blau de G. Kreisler sau Jocul regilor de P. Kohout.

Colaborează cu teatre din ţară şi de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni sau Patimile lui Hristos.

A fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă. Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”.

Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului.

Cartea este disponibilă pe litera.ro ( unde costă 49.90) și în librăriile din toată țara. În curând volumul va apărea și în format audiobook.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.