20 mai 2024, 5:31

Autoironia te poate face să te simți mai fericit

Deseori, persoanele care glumesc pe seama propriilor defecte sau neîndemânări sunt percepute ca fiind mai triste sau ca având o stimă de sine mai scăzută. Potrivit studiilor însă, acest lucru nu este adevarat. Mai jos, despre cum autoironia te poate face să te simți mai fericit.

Cercetătorii de la Universitatea din Granada au analizat mai multe tipuri de umor și au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc des autoironia sunt de fapt mai fericite și mai bine adaptate social decât majoritatea oamenilor. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Personality and Individual Differences, potrivit medicalnewstoday.com.

Analiza psihometrică

În cadrul studiului, cercetătorii spanioli au aplicat o analiză psihometrică a umorului la 1.068 de persoane cu vârste între 18-65 ani.

S-a folosit împărțirea clasică a tipurilor de umor:

de liant, prosocial (affiliative) – umor binevoitor, cu remarci amuzante, spre distracția tuturor; corelat cu trăsături de personalitate ca bunătatea și sinceritatea.

agresiv, umilitor (aggressive) – ridiculizarea, tachinarea celorlalți.

de autoîmbunătățire (self-enhancing) – păstrarea unei perspective umoristice în situații negative.

în propriul detriment (self-defeating) – autoironia, propria țintă a glumelor pentru amuzamentul celorlalți.

Concluzia

Autorii s-au așteptat ca persoanele care folosesc umorul de autoîmbunătățire să înregistreze cele mai ridicate nivele de binestare psihică, însă acest lucru s-a întâmplat pentru persoanele cu umor în propriul detriment, autoironice. Se pare că aceste persoane reușesc să-și gestioneze mai bine sentimentele de furie.

Cercetătorii spanioli mai avertizează asupra folosirii umorului cu scopul de a masca intenții negative sau de a manipula.

Prin umor se poate obține o atmosferă de relaxare și încredere, în cadrul căreia se pot obține confesiuni ce ulterior pot fi folosite pentru obținerea unor avantaje.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol