23 aprilie 2024, 13:27

Autorităţile americane şi-au sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în Germania şi Danemarca. Val de restricții în mai multe țări europene

Autorităţile americane şi-au sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în Germania şi Danemarca, puternic lovite de noul val al pandemiei de COVID-19 care se răspândeşte în Europa.

Departamentul de Stat a emis două buletine ridicând la nivelul 4, cel mai înalt grad de avertizare, nivelul său de alertă cu privire la aceste două ţări, indicând „un risc foarte ridicat de COVID-19”.

Acest anunţ a intervenit în timp ce Europa se luptă să stopeze un nou val de pandemie, pe fondul unor proteste uneori violente, în special în Ţările de Jos împotriva măsurilor de restricţie sanitară. Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în Europa. Mulți români și bulgari nu vor să se vaccineze, rușii nu respectă măsurile de igienă și resping vaccinul, autoritățile gestionează prost situația, iar medicii au ajuns la capătul puterilor.

„Aproape fiecare va fi vaccinat, vindecat sau mort” până la sfârşitul iernii

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a cărui ţară a înregistrat un record de peste 65.000 de contaminări zilnice săptămâna trecută, a avertizat sobru că „aproape fiecare va fi vaccinat, vindecat sau mort” până la sfârşitul iernii.

În Germania, rata de vaccinare este sub 70%, ceea ce este un nivel mai scăzut în comparaţie cu alte ţări vest-europene ca Franţa, unde ajunge la 75%.

De ce există tocmai în Germania atât de mulți antivacciniști?

Cota vaccinării este sub 70%, în landurile Saxonia și Bavaria chiar semnificativ sub această valoare. De ce există tocmai în Germania atât de mulți antivacciniști? Gânditorii contra – Querdenker -, cum se autointitulează, vor să scoată astfel în evidență că ei se opun politicii, statului, mass-media și majorității societății. De ce este neîncrederea atât de mare, ba mai devine și agresivă, cu potențial exploziv enorm pentru societate?

Aceste întrebări nu au un răspuns unic și clar. Politicienii sunt însă și ei responsabili pentru situație. De la izbucnirea pandemiei, au dat adesea dovadă de nesiguranță, impulsivitate și lipsă de curaj. Autoritățile de land, responsabile pentru măsurile de protejare de infecții, nu au fost deseori de acord unele cu celelalte în privința măsurilor necesare. În consecință, competențele au fost transferate guvernului federal. Ceea ce a fost oarecum de ajutor – dar apoi au venit alegerile generale, scrie Deutsche Welle.

În vară, când alte țări europene au impus cu înțelepciune obligativitatea vaccinării pentru anumite grupuri profesionale, ca măsură preventivă pentru toamnă și iarnă, în Germania toate partidele s-au făcut că nu știu despre ce e vorba. De teama pierderii alegătorilor și a împingerii lor în brațele populiștilor de dreapta de la AfD, partid care îi curtează de zor și pe față pe așa-zișii Querdenker și pe antivacciniști.

Nu va exista obligativitatea vaccinării, au promis toți cei implicați în campania electorală. Și e greu să o dea acum la întors. Așa că se încearcă izolarea celor nevaccinați. Premierii de landuri, care au discutat din nou după o pauză de patru luni cu cancelara în exercițiu despre situația pandemiei, se bazează pe așa-numitele reguli 2G și 2G Plus (care îi exclud pe cei nevaccinați, respectiv solicită test negativ și celor vaccinați sau vindecați), mai scrie Deutsche Welle.

Comisia Europeană ”înțelege starea de saturație a cetățenilor”, dar…

Comisia Europeană a transmis luni că ”înţelege” starea de saturaţie a cetăţenilor după aproape doi ani de pandemie şi respectă dreptul la proteste paşnice, dar îndeamnă la respectarea restricţiilor decise de statele UE confruntate cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19, întrucât aceste măsuri, împreună cu vaccinarea, sunt ”calea de ieşire” din această pandemie, relatează agerpres.ro.

”Înţelegem că din punct de vedere individual sunteţi obosiţi de restricţii, dar din punctul de vedere al unei comunităţi este important să rămâneţi uniţi şi să respectaţi restricţiile, pentru că aceasta este calea de ieşire din pandemie”, a declarat luni la conferinţa de presă Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

”Manifestaţiile paşnice sunt un drept fundamental, dar într-o situaţie de urgenţă publică unele drepturi pot fi restrânse”, a adăugat Dana Spinanţ, amintind că le revine autorităţilor publice din statele membre să decidă ce măsuri aplică.

Lockdown, restricții, vaccinare

Pentru a contracara acest val, Austria, în pofida unor nemulţumiri puternice exprimate pe străzi la sfârşitul săptămânii, a intrat în lockdown total până la 13 decembrie.

Slovacia a anunţat că a introdus luni restricţii pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, în timp ce această ţară din Europa Centrală se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de incidenţă din lume.

Astfel, cei nevaccinaţi nu mai au voie să intre în spaţii neesenţiale, chiar şi cu un test negativ pentru coronavirus.

Premierul Eduard Heger a declarat, de asemenea, că va propune guvernului un plan de vaccinare obligatorie pentru persoanele în vârstă.

Slovacia are a patra cea mai mare rată de incidenţă din lume, cu 917 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, conform unui bilanţ AFP, după Slovenia, Austria şi Republica Cehă, scrie agerpres.ro.

”Această rată ridicată este rezultatul mai multor factori, în special rata scăzută de vaccinare”, a declarat luni preşedintele asociaţiei sindicatelor medicilor, Peter Visolajsky.

”Restricţiile adoptate sunt încă foarte slabe şi nu sunt la fel de eficiente ca atunci când era fosta variantă a coronavirusului”, a argumentat el.

Cozi la vaccinare în Ungaria

Cozi lungi s-au format luni în faţa principalului spital din Budapesta cu persoane care vor să se vaccineze împotriva COVID-19, în condiţiile în care Ungaria a oferit pentru prima dată posibilitatea ca oamenii să se vaccineze fără să se înregistreze în prealabil, pe fondul creşterii numărului de contaminări, informează Reuters.

În pofida faptului că oamenii au format cozi pentru a se vaccina, rata de vaccinare din Ungaria este sub media din Uniunea Europeană (UE), cu circa 5,8 milioane de persoane care au primit două doze de vaccin.

Guvernul ungar a impus săptămâna trecută portul obligatoriu al măştii în spaţiile închise şi a declarat că va face vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru tot personalul din sistemul medical.

Însă aceasta nu se ridică la nivelul măsurilor pe care Colegiul Medicilor din Ungaria le-a cerut miercurea trecută.

Janos Szlavik, de la principalul spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 din Budapesta, a spus duminică seara, la televiziunea ATV, că noi măsuri ar trebui să fie introduse cât mai repede pentru a stăvili răspândirea contaminărilor.

Potrivit lui Szlavik, 80-90% dintre pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi la terapie intensivă nu sunt vaccinaţi, iar unităţile de ATI din spitalul său sunt pline.

Casa Albă respinge posibilitatea unui lockdown

În august, Departamentul de Stat american a ridicat la 4 nivelul de alertă în ceea ce priveşte Franţa – coborât ulterior la 3 -, apoi Elveţia, din cauza riscului sanitar crescut în faţa situaţiei pandemice. Acum, americanii se tem de vizitele în Germania și Danemarca, dar nici acasă nu stau foarte bine.

Administraţia SUA a respins luni posibilitatea unui lockdown sau închiderea unor activităţi economice, în pofida unei recrudescenţe a cazurilor de COVID-19 în ţară, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.

Coordonatorul răspunsului Casei Albe împotriva pandemiei, Jeff Zients, a fost întrebat la o conferinţă de presă dacă SUA preconizează să impună lockdown-uri precum cel din Austria sau închideri parţiale ale economiei, iar răspunsul a fost că ţara nu se îndreaptă spre această direcţie.

În acest sens, el a afirmat că SUA dispun de alte „instrumente” pentru a frâna pandemia de coronavirus, precum doza de supra-rapel sau tratamentele cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19.

„Putem frâna expansiunea virusului fără să fim nevoiţi să urmăm acest drum al închiderii economiei noastre”, a precizat Zients. Cel puţin 82% dintre cetăţenii SUA au primit cel puţin o doză de vaccin, a reamintit acesta.

„Trebuie să utilizăm instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a face ca şi alte persoane să se vaccineze, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să nu fim în niciun caz nevoiţi să mergem înapoi. Situaţia se află sub control”, a asigurat oficialul american.

Totuşi, Zients a subliniat că în Statele Unite astfel de decizii sunt adoptate la nivel local.

Numărul contagierilor a început să crească în SUA, care săptămâna aceasta sărbătoresc Thanksgiving Day, prilej de călătorii în întreaga ţară şi de reuniune cu familia.

Potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, SUA, ţara cea mai afectată de coronavirus din întreaga lume, a înregistrat peste 47,8 milioane de cazuri de la începerea pandemiei şi peste 772.000 de decese.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol