23 mai 2022, 15:24

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie. Cine a avut o creștere spectaculoasă

Cum era aia? Ban la ban trage? Ei, cam așa, chit că-i pandemie, ba chiar mai abitir! Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, arată The Guardian.

Creșterea spectaculoasă a acestei perioade a avut-o Elon Musk, a cărui avere a crescut de zece ori.

Averile cumulate ale primilor 10 au crescut de la 700 de miliarde de dolari, la 1,5 trilioane de dolari.

În același timp, peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul „Inegalitatea ucide”. Veniturile mai mici pentru cei mai săraci din lume au contribuit la moartea a 21.000 de oameni în fiecare zi, se arată în raport.

Organizaţia a precizat că veniturile a 99% din populaţia lumii s-au redus din martie 2020 până în octombrie 2021, în condiţiile în care Elon Musk, fondatorul companiei de automobile electrice Tesla, şi ceilalţi nouă cei mai bogaţi miliardari s-au îmbogăţit colectiv cu 1,3 miliarde de dolari pe zi.

Potrivit cifrelor preluate din lista miliardarilor din revista Forbes, Elon Musk şi-a văzut averea de 10 ori mai mare, ajungând la 294 de miliarde de dolari în primele 20 de luni ale pandemiei, ceea ce l-a propulsat deasupra lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, ca fiind cea mai bogată persoană din lume.

Directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.

„Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică”, a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Oxfam prevede că până în 2030, 3,3 miliarde de persoane vor trăi cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi.

Cei mai bogaţi 1% de pe planetă deţin acum 38% din averea lumii, în timp ce jumătatea mai săracă a planetei deţine doar 2%, potriviti stiri.tvr.ro.

Ultimul top al Forbes arată că 2020 a fost anul care a produs cei mai mulţi miliardari din istorie! 660 de oameni au urcat pe lista miliardarilor, adică a oamenilor care au acumulat averi de peste o mie de milioane de dolari fiecare!

493 dintre ei sunt aşa-numiţii „miliardari noi”, adică intraţi pentru prima dată pe această listă.

Top 10 cei mai bogați oameni (Forbes)

Elon Musk (Tesla, SpaceX) -294.2 miliarde de dolari, creștere de 1,016%

Jeff Bezos (Amazon)- 202.6 miliarde de dolari, creștere de 67%

Bernard Arnault și familia sa (Louis Vuitton, Dior) – 187.7 miliarde de dolari, creștere de 130%

Bill Gates (Microsoft) -137.4 miliarde de dolari, creștere de 31%

Larry Ellison (Oracle)- 125.7 miliarde de dolari, creștere de 99%

Larry Page (Google) – 122.8 miliarde de dolari, creștere de 125%

Sergey Brin (Google) – 118.3 miliarde de dolari , creștere de 125%

Mark Zuckerberg (Facebook) -117.7 miliarde de dolari, creștere de 101%

Steve Ballmer (Microsoft, LA Clippers) – 104.4 miliarde de dolari, creștere de 85%

Warren Buffet (Media) – 101.5 miliarde de dolari, creștere de 40%

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol