20 iunie 2024, 3:27

Avertisment: Bogații planetei lasă milioane de oameni fără acces la apă

În prezent se estimează că peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, fiindu-le afectate sănătatea, mijloacele de trai și educația.

De asemenea, anual în jur de 19 milioane de decese premature sunt legate direct de impactul asupra mediului al exploatării necorespunzătoare a resurselor naturale.

Cifrele sunt îngrijorătoare și va trebui să luăm o decizie cât mai rapid. Desigur, dacă dorim să facem ceva cu această planetă și cu situația acelor oameni care nu au acces la surse potabile de apă.

Lucrul pozitiv vine de la ONU, mai exact din Obiectivul 6 din Agenda de Dezvoltare Durabilă. Se prevede că până în anul 2030 fiecare persoana sa aiba acces la apa de calitate

Conform unui nou studiu, bogaţii lumii consumă prea multă apă, lăsându-i pe oamenii mai săraci din oraşe fără acces de bază la aceasta, scrie BBC.

Cercetători din Marea Britanie, Suedia şi Olanda au afirmat că inechităţile sociale amplifică criza urbană de apă mai mult decât modificările climatice sau creşterea populaţiei.

În urmă cu cinci ani, oraşul Capetown din Africa de Sud aproape că a rămas fără apă. Ziua Zero, aşa cum a fost cunoscută, ar fi însemnat că milioane de oameni nu ar mai fi avut acces la apă.

Acesta este un exemplu din tipul de criză a apei despre care cercetătorii afirmă că s-ar putea înregistra în multe, dacă nu cele mai multe oraşe din lume, estimând că aproape un miliard de oameni se vor confrunta cu un deficit de apă în viitorul apropiat.

Ei afirmă că una dintre principalele cauze este că bogaţii consumă mult mai mult decât necesarul, adăugând că, de exemplu, în Capetown, oamenii mai înstăriţi consumă de 10 până la 50 de ori mai multă apă decât cei mai săraci. Probleme similare au fost consemnate în Londra.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol