20 aprilie 2024, 14:41

Avertisment ECDC: Ne confruntăm cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

Centrul European pentru prevenirea bolilor și control ECDC a publicat un nou raport în care atrage atenția că ne confruntăm cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din toate timpurile.

Mai grav este că și oamenii se pot infecta, însă doar în cazuri izolate pot dezvolta forme grave.

Ar fi vorba de peste 2500 de focare și aproape 48 de milioane de animale deja sacrificate. În cazul păsărilor sălbatice s-ar fi depistat peste 3500 de cazuri cu o acoperire geografică în toată Europa, din Portugalia până în Ucraina. Ar fi afectate cel puțin 37 de state europene.

Sunt afectate mai multe grădini zoologice, unde au fost raportate peste 190 de cazuri.

Amploarea fenomenului a fost analizată și de directorul laboratorului național pentru gripa aviară din cadrul Institutului Friedrich Loeffler din Greifswald, Germania.

”Vorbim de o nouă dimensiune a fenomenului. Rata de infectare din această vară este nemaiîntâlnită până acum. Dacă în primăvară puneam dimensiunea fenomenului pe seama migrației păsărilor, acum avem de-a face cu un fenomen care persistă pe tot parcursul anului. Pentru prima dată e afectată și America de Nord. Putem vorbi în premieră și de o pandemie în rândul păsarilor sălbatice”, a declarat Timm Harder, citat de Focus.

Măsurile de prevenire sunt foarte limitate. ”Teoretic, putem să adunăm rapid cadavrele infectate, dar virusul cu siguranță nu poate fi oprit. Singura speranță este că viitoarele mutații vor fi mai puțin letale”, a adăugat expertul, citat de Focus.

El avertizează că acest lucru încă nu se întrezărește. ”Pandemia se oprește dacă nu mai sunt transmițători ori dacă se atinge o anumită imunitate de turmă. Încă nu putem vorbi de așa ceva. Cine găsește o pasăre decedată, ar trebui să evite contactul direct și să anunțe autoritățile abilitate. Trebuie reduse la minimum șansele de transmitere la oameni”.

Există un potențial risc de transmitere asupra oamenilor, care pot dezvolta forme usoare sau mai grave de îmbolnăvire. Acest lucru nu s-a întâmplat însă în anii trecuți. În vara aceasta au fost doar două cazuri la oameni, unul în Marea Britanie și altul în SUA. Ambele au dezvoltat forme ușoare, astfel că riscul asupra populației este redus.

”Mai alarmant este faptul că gripa aviară a început să afecteze alte animale. Am găsit vulpi și chiar urși decedați din acest motiv”, a mai spus acesta.

ECDC recomandă persoanelor care se simt rău din motive necunoscute, dar știu că au intrat în contact cu animale moarte, să se testeze imediat. În trecut au existat cazuri de deces în rândul oamenilor, în special în sud-estul Asiei și în Egipt. Aproximativ 2000 de personae au fost infectate, iar rata de deces a fost de aproape 30%.

Ca și COVID-19 provocat de coronavirus, gripa aviară a fost depistată pentru prima dată la găinile dintr-o piață publică din China, în 1996.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol