CITIRE

Avertisment meteorologic: valurile de caniculă vor...

Avertisment meteorologic: valurile de caniculă vor deveni „noua normalitate”

Articol realizat de Andreea Denisa Radu

Subțierea stratului de ozon nu mai este de mult o noutate. Ca urmare a poluării tot mai accentuate și a efectului de seră, temperaturile au crescut într-un ritm alarmant, declanșând valuri de caniculă care tind să devină „noua normalitate”.

Acesta este noua direcție spre care se îndreaptă Europa. Avertismentul vine din partea unor cercetători de la Institutul pentru Schimbări de Mediu al Universității din Oxford (ECI), într-un studiu publicat săptămâna trecută. Studiul compară temperaturile actuale cu înregistrările istorice la șapte stații meteorologice din nordul Europei – două în Finlanda, și câte una în Danemarca, Republica Irlanda, Olanda, Norvegia și Suedia.

„Ceea ce a fost considerat odată ca o vreme neobișnuit de caldă va deveni un lucru obișnuit – în unele cazuri, există deja. Ar trebui să constrângem probabilitatea crescândă a tuturor tipurilor de fenomene meteorologice extreme prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai puternic posibil.”, a declarat Dr. Friederike Otto, director adjunct al Institutului.

Sursa: euronews.com

 

Potrivit meteorologului spaniol Mario Picazo, „pentru o mare parte din lunile iunie și iulie, fluxul format de vânturile din vest a fost mai la nord față de poziția obișnuită”, iar temperaturile din Oceanul Atlantic de Nord au fost mai reci decât de obicei în sudul Groenlandei, dar mai cald în zonele sub-tropicale. Acest fenomen a împărțit Europa în două: fațada nord-vestică a continentului sa confruntat cu căldură și secetă, în timp ce Islanda, Portugalia, Spania și Italia au trebuit să se confrunte cu vreme rece și furtunoasă, declară Euronews.

De aceea, autoritățile norvegiene i-a îndemnat pe conducătorii auto să acorde atenție renilor, care se refugiază în tunelurile rutiere, în urma valurilor de caniculă.

Sursa: euronews.com

Studiul demonstrează că încălzirea planetei s-a accelerat sub efectul arderii combustibililor fosili, care sporesc concentraţia de gaze cu efect de seră în atmosferă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.