27 aprilie 2025, 4:00

Avertisment: Patrimoniul arheologic, în pericol din cauza războiului din Ucraina

Distrugerea provocată de război a avut numeroase consecințe, iar vestigiile arheologice și cele culturale nu au făcut excepție.

Ucraina se mândrește cu o istorie deosebit de bogată, cu diverse culturi și civilizații care și-au lăsat amprenta de-a lungul mileniilor.

Sciții, sarmații, goții și grecii, alături de alte civilizații, au locuit cândva în această regiune, scrie publicația ungară 24.hu.

Conflictul în desfășurare reprezintă o amenințare pentru conservarea memoriei acestor popoare. Ocupația brutală a rușilor pune în pericol și mai mult vestigiile legate de strămoșii maghiari, inclusiv de fosta lor patrie Etelköz.

Amploarea distrugerii rămâne necunoscută până la încheierea conflictului, însă sunt de așteptat pagube ireparabile.

Ucraina de astăzi are o mare importanță pentru cercetarea preistoriei maghiare, deoarece strămoșii noștri au migrat prin această regiune înainte de cucerirea din a doua jumătate a secolului al IX-lea, stabilindu-se chiar de-a lungul cursului mijlociu al Niprului timp de câteva decenii, amintește sursa citată.

Din perspectivă arheologică, războiul nu doar că face imposibilă cercetarea preistoriei maghiare, ci declanșează chiar și perturbări la nivel național, în ceea ce privește desfășurarea acestui tip de activități, ducând la pierderi semnificative de artefacte.

„Anul trecut, sezonul săpăturilor a fost anulat în întregime în cazul nostru, nu atât din cauza pericolului imediat, ci mai degrabă pentru că, atunci când cererile de autorizare a săpăturilor ar fi trebuit depuse, situația din Kiev nu era una potrivită pentru a te afla în zonă”, consideră Attila Türk, arheolog la Universitatea Catolică Pázmány Péter,


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol