CITIRE

Avertizare de furtuni în 25 de județe. Ce zone pot...

Avertizare de furtuni în 25 de județe. Ce zone pot fi afectate

ANM cunoscută drept Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Acesta urmează să intre în vigoare în decursul zilei de astăzi pentru 25 de județe, iar alte 10 județe împreună cu municipiul București se află sub atenționare până marți dimineață. 

Conform specialiștilor de la ora 13:00 până la 18:00 în special în zonele montane, în mare parte din Transilvania, Moldova, zona de nord a Olteniei și jumătatea de nord a Munteniei vor avea loc perioade semnificative de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin diferite averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, descărcări electrice frecvente, iar pe arii restrânse poate cădea și grindina. În intervale de timp relativ scurte se pot acumula și cantități semnificative de apă care pot depăși 20 respectiv 25 de litri de apă pe metrul pătrat, iar izolat chiar 40 sau 50 de litri pe metrul pătrat.

Printre județele atenționate se numără Maramureș, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vaslui, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Galaţi, Brăila, Vrancea, Mehedinţi, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Cluj şi Covasna.

Totodată din seara aceasta începând cu ora 18:00 și până marți la 6:00 intră în vigoare o altă atenționare de Cod galben pentru instabilitate atmosferică accentuată pentru zece județe din partea de sud, sud – est a României, inclusiv municipiul București.

Așadar, în zona Munteniei și în partea de sud – vest a Moldovei vor exista perioade cu instabilitate din punct de vedere atmosferic. Aceasta se va manifesta prin diferite averse cu caracter torențial, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și tot pe arii restrânse grindină. Pentru perioade scurte de timp se așteaptă și acumularea unor cantități de apă de peste 20 respectiv 25 de litri de apă pe metrul pătrat, iar izolat 40 de litri pe metrul pătrat.

Sub această atenționare ANM se găsesc județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Brăila, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Argeş și municipiul Bucureşti.

Meteorologii precizează și că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică până pe data de 24 iulie, mai exact până miercuri dimineață, acestea se pot întâlni atât în zonele de munte, cât și în regiunile sudice sau de sud – estice.

Sursă foto cover: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.