8 septembrie 2023, 19:31

Avertizări RO-ALERT în zona de graniţă cu Ucraina, în cazul unui pericol reprezentat de drone

Cetăţenii aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina vor fi averizați în cazul unui pericol reprezentat de drone, potrivit unei hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, IGSU a fost abilitat să emită mesaje RO-ALERT pe o zonă stabilită de Ministerul Apărării Naţionale, dacă acolo există riscul de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict.

În acelaşi timp, autorităţile locale vor lua măsuri pentru informarea populaţiei, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei.

Hotărârea a fost luată în contextul atacurilor recente asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, aflate în imediata apropiere a graniţei cu România, relatează Radio România Actualități.

Tulcea: Demersuri pentru identificarea localnicilor care vor să se mute în zone mai sigure

Pe de altă parte, autoritățile locale din Tulcea fac în această perioadă o serie de demersuri pentru a afla dacă există localnici care vor să se mute în zone mai sigure. Inițiativa vine în contextul în care, de mai bine de o lună, oamenii care locuiesc în apropierea graniței cu Ucraina semnalează faptul că dronele rusești, care atacă porturile ucrainene de la Dunăre, le survolează casele.Multe sunt distruse de apărarea ucraineană și, așa cum s-a întâmplat recent, resturi ale acestor aparate ajung și în apropierea caselor lor.

Dacă zilele trecute se vorbea de comuna Ceatalchioi, aflată în această situație, astăzi angajații primăriei din Chilia Veche vor sonda populația pentru a vedea dacă oamenii vor să plece. Resturile de dronă nu sunt singurele obiecte care au ajuns rătăcite în aceste localități, relatează RRA.

Reacția autorității locale survine identificării făcute ieri de polițiști a unui proiectil de mici dimensiuni, tip glonț, într-o anexă a unei gospodării din statul Chilia Veche. Polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de distrugere și uz de armă letală fără drept, iar cercetările continuă sub supravegherea și coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea.

În același timp, Timur Ceauș, primarul comunei Chilia Veche, spune că echipe ale autorității locale vor merge astăzi pe la gospodăriile din sat pentru a vedea în ce măsură oamenii vor să plece din localitate și, dacă este cazul, să ceară autorităților naționale ajutor pentru aceștia, așa cum a făcut și primăria comunei Ceatalchioi.

În ultimele zile, porturile dunărene de pe brațul Chilia al Dunării au fost ținta predilectă a atacurilor rusești cu drone, în contextul în care acestea reprezintă singura soluție a Ucrainei pentru exportul de cereale.

Foto: Arhivă/ RRA/ Gina Bahor


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol