21 mai 2024, 1:33

“Aveți două minute să vorbim despre canonizarea lui Navalnîi?”

Părintele Nikolai Platonov a slujit odată ca preot la sat, în Urali. Cu toate acestea, după ce a condamnat public invazia rusă din Ucraina, i-a fost retras dreptul de slujire de către Biserica Ortodoxă Rusă, fiind supus amenințărilor și persecuției.

Novaia Gazeta Europa spune povestea lui. Și dincolo de amănuntele care îți taie răsuflarea răzbate o idee la care poate puțini s-au găndit – ar putea fi Aleksei Navalnîi canonizat?

Exil

După mai multe episoade de exil care l-au purtat în Kazahstan, Armenia și Muntenegru, părintele Nikolai a ajuns în cele din urmă în Franța cu ajutorul organizației „Pace Tuturor”, un grup dedicat susținerii membrilor clerului Bisericii Ortodoxe Ruse cu convingeri antirăzboi.

Deși nu era prea interesat să discute despre activitățile sale curente sau planurile sale  asta din motive de siguranță, părintele Nikolai a vorbit totuși fără echivoc despre pozițiile sale etice și politice atunci când Novaia Europa l-a întâlnit, recent.

“Rusia este bolnavă”

“Rusia este condusă de un om care nu știe cu adevărat de ce face ceea ce face. În cele din urmă, comunitatea internațională începe să înțeleagă această idee. Doar în februarie, președintele SUA, Joe Biden, l-a numit pe Putin nebun”, spune părintele Nikolai Platonov.

“Rusia este bolnavă. Oamenii care ar fi putut îmbunătăți societatea, care ar fi putut să o salveze de teamă și ură, au fost forțați să plece, închiși sau uciși. Ca Aleksei Navalnîi.

Chiar și dacă ar ieși un milion de oameni pe stradă, acest nebun va pune forțele de securitate să tragă, să tragă în femei și copii, iar forțele de securitate bine hrănite vor trage într-adevăr.

Hristos este alături de cei care suferă. Și în acest moment, acei oameni sunt în primul rând ucrainenii. Dacă Occidentul este cu adevărat creștin, atunci trebuie să ajute în mod absolut Ucraina.

Pentru rușii care încă mai au conștiință: chiar și după doi ani, consider că este datoria mea de preot să repet. La putere se află un nebun! Plecați! Salvați-vă pe voi înșivă și pe cei dragi!”

Este Navalnîi un martir?

Părintele Nikolai Platonov este convins că da.

„Sunt absolut sigur că, mai devreme sau mai târziu, Aleksei va fi canonizat. Întrebarea mea pentru oricine s-ar opune canonizării lui este următoarea: de ce eroinismul lui Aleksei este mai puțin semnificativ decât eroinismul Țarului Nicolae al II-lea? Aleksei a fost mai deștept, mai bun și mai curajos. A reușit să-și scoată familia din Rusia, iar apoi, după ce a fost otrăvit, după ce a fost pe punctul de a muri, s-a întors. În acea situație, ar fi revenit Țarul Nicolae al II-lea? Îmi este foarte greu să cred.

Și nu sunt de acord cu cei care spun că Aleksei s-a întors din cauza ambițiilor sale politice. Aleksei s-a întors în numele Rusiei și al poporului rus. Uitați-vă la sfinți — câți regi sfinți și prinți cuceritori sunt acolo? Dar Aleksei a fost un împăciuitor, iar Hristos nu a vorbit despre cuceritori, ci despre împăciuitori.

Aleksei avea un număr imens de adepți gata să iasă în stradă, dar nu i-a condus spre Kremlin pentru a organiza o lovitură de stat sângeroasă; acest lucru vorbește despre bunătatea sufletului său. Voia să ajungă la autorități și la oameni direct, să transmită mesajul că putem face schimbări.

Nu este credința nelimitată a lui Aleksei în oameni un exemplu viu al credinței pe care Hristos o avea în oameni? Nu a fost consecința acelei credințe încă un sacrificiu pe cruce? Aleksei s-a întors în Rusia în numele acelei credințe și al iubirii. Era o persoană foarte bună și credincioasă. Recitiți mesajul său de Paște din 2014.

Unii oameni spun că Navalnîi „nu mergea la biserică”. Dar chiar acum sunt milioane de oameni care merg cu bucurie la biserică în Rusia și citesc o rugăciune pentru victorie într-un război sângeros și agresiv împotriva oamenilor pe care odinioară îi consideram frații noștri.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol