15 aprilie 2024, 21:14

Aveți un moment să vorbim despre Cupa Mondială de Colectare a Gunoaielor?

Da, ați citit bine. Desigur nu există și “calificări” (încă), dar competiția este cât se poate de serioasă. Și poate ar trebui să aibă drept logo principiul olimpismului – „important nu este să câștigi, ci să participi”.

Ei bine, la Tokyo a avut loc, în această săptămână, Prima Ediție a Cupei Mondiale SpoGomi, o iniţiativă menită să crească gradul de conştientizare asupra problemelor de mediu, transmite vineri Reuters.

Echipe formate din trei persoane, venite chiar şi din ţări îndepărtate precum Australia şi Brazilia, au răscolit străzile din Shibuya şi Omotesando timp de 90 de minute, în cadrul a două sesiuni, căutând gunoaie şi apoi sortându-le în categoriile corespunzătoare.

Echipa Marii Britanii, „The North Will Rise Again”, a devansat echipa gazdă, clasată pe locul secund, obţinând 9.046,1 puncte după colectarea a 57,27 kilograme de gunoaie.

„Poate că multe dintre celelalte echipe au fost mai ecologice şi mai puţin sportive, dar noi suntem probabil opusul şi am învăţat foarte multe despre cât de necesar este să ne curăţăm oceanele şi să reducem deşeurile”, a declarat căpitanul echipei, Sarah Parry, după primirea trofeului, miercuri.

O adevărată provocare!

Faimoasele standarde înalte de igienă şi curăţenie din Japonia au făcut ca găsirea deşeurilor să reprezinte o provocare pentru unii dintre concurenţi. „Uneori a fost foarte greu, pentru că nu erau chiar atât de multe gunoaie”, a declarat Beatrice Hernandez, membră a echipei din Statele Unite. „Atunci a trebuit să căutăm puţin mai în profunzime, cum ar fi în tufişuri, sau să ne concentrăm asupra mucurilor de ţigară de pe jos”, a pus ea.

Numele SpoGomi provine din fuziunea unei abrevieri a cuvântului „sport” şi cuvântul japonez pentru gunoi, „gomi”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol