23 iunie 2024, 10:34

Situație alarmantă: din cauza crizei Covid, nu se mai asigură avorturi la cerere

Centrul Filia atrage atenția că situația accesului la întreruperi de sarcină în București este tragică: puținele spitale care mai ofereau acest serviciu, cum ar fi Maternitatea Giulești, Spitalul Polizu sau Spitalul Filantropia, nu mai fac înteruperi de sarcină la cerere. Clinicile private exploatează acest context.

„De exemplu, la Regina Maria, se cer 4.500 de lei pentru o întrerupere de sarcină la cerere. Anul trecut, beneficiarele noastre ne-au semnalat că, la MedLife România, prețul unui avort la cerere este 3.000 de lei. Ni se pare inacceptabil că în București avortul la cerere în sistemul de sănătate de stat a devenit inaccesibil, iar clinicile și rețelele private de sănătate se folosesc de asta pentru a face profit de pe urma femeilor care nu au alte alternative.”

În acest moment, o femeie cu venituri medii din București nu-și permite să acopere costurile unei proceduri de întrerupere de sarcină.

În primele nouă luni ale anului 2021, au fost înregistate 99 de cazuri de avort făcut acasă, în condiții improprii. Situația e gravă, atât în București, cât și în restul țării. De la începutul pandemiei, întreruperile de sarcină la cerere nu au fost nicicând atât de greu de accesat.

Ministerul Sănătăţii – România, în ciuda tuturor eforturilor societății civile de a debloca serviciul de avort la cerere, nu a luat nicio măsură concretă pentru a debloca accesul la avort la cerere

„Îi cerem ministrului Alexandru Rafila să implementeze seria de recomandări și măsuri propuse în ultimul an, să deblocheze accesul la avort medicamentos și să le ceară spitalelor de stat să asigure acest serviciu în timpul pandemiei”, mai spune Filia.

Dacă ați reușit să accesați servicii de întrerupere de sarcină la cerere în București în ultimul an, transmiteți la [email protected] numele medicilor, spitalelor sau clinicilor care au asigurat acest serviciu, pentru ca Filia să le ajute pe alte beneficiare care, în acest moment, au rămas fără alternative.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol