16 mai 2021, 10:54

Bacăul deține prima pictură murală din lume tradusă în limbajul Braille, ce poate purifica și aerul

În Bacău există prima pictură murală din România care purifică aerul. O inițiativă inedită a unei asociații care a decis să se lupte creativ împotriva schimbărilor climatice, dar să transmită și un mesaj puternic societății în ceea ce privește incluziunea persoanelor cu dizabilități.

Vopseaua cu care este creată pictura are în compoziție anumite substanțe care transformă compușii poluanți din aer, precum oxizii de azot și de sulf, ce sunt preschimbați în nitrați și nitriți inofensivi. Aceștia sunt depozitați pe întreaga suprafață a picturii, până când sunt eliminați natural prin apa de ploaie sau umiditatea din aer.

Pictura este intitulată „Intuiția” și este realizată în cadrul proiectului ZidART de artistul român, Obie Platon, se întinde pe o suprafață de aprox. 250 de metri pătrăți și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați, potrivit Elle.ro

Pentru cei care ar dori să o și vadă, aceasta este situată pe blocul de lângă insula din Bacău și mai are un încă o caracteristică de-a dreptul specială. Este și prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, deoarece este tradusă în limbajul Braille.

Sursă Foto: Elle.ro

Lucrarea reprezintă portretul și inclusiv povestea unui nevăzător care reușește să își creeze o lume a lui, un univers paralel în care se simte fericit, în ciuda presiunii sociale și a excluziunii de care suferă adesea persoanele cu dizabilități. Scopul final al proiectului este acela de a atrage atenția societății asupra problemei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Pictura este realizată în cadrul unui program derulat de ASOCIATIA „INGENIOUS DRAMA”. Aceasta face parte dintr-un set de șase astfel de picturi murale, care vor fi realizate în Bacău.

Citiți articolul integral aici.

Sursă Cover Foto: Elle.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.