25 aprilie 2024, 1:11

Bacăul, pe primul loc în lume în topul orașelor care dețin lucrări realizate cu vopsea purificatoare de aer

Proiectul ZidART duce Bacăul pe primul loc în lume în topul orașelor care dețin lucrări realizate cu vopsea purificatoare de aer, scrie bacau.net.

Un număr de 24 de artiști, 12 pereți și 32 de picturi murale au dus Bacăul pe primul loc în lume în topul orașelor care dețin lucrări realizate cu vopsea purificatoare de aer.
1536 de mp dintre care 1360 mp realizați cu vopseaua Airlite au făcut ca mesajul artiștilor să respire și mai mult în comunitatea băcăuană, arată un comunicat ZidART.
De asemenea, pentru prima dată în spațiul public, 13 elevi de la Colegiul Național De Artă „George Apostu” au realizat 21 de picturi pe un perete de 106 mp.

Poluarea, inamicul tuturor

Poluarea reprezintă o problemă reală, cu care ne confruntăm zilnic, fiecare în parte. De exemplu, Bucureștiul este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul costuri de sănătate cauzate de poluare, potrivit unui raport publicat miercuri de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.

Practic, raportul analizează cât ne costă tratamentele medicale sau zilele pierdute de muncă din cauza poluării.

Soluția pentru reducerea poluării poate fi mai simplă decât credeam. Un nou tip de vopsele inteligente ajută pereții să respire și astfel reduce poluarea.

Cu cât echivalează un perete al unui bloc cu patru etaje

Cum funcționează? Spre exemplu, un perete al unui bloc de patru etaje, zugrăvit cu vopsele inteligente, echivalează cu o sută de metri pătraţi de pădure.

„Permite o purificare superioară a aerului înlăturând poluanţii, dar împiedică şi formarea depozitelor de mucegai, fixarea fungilor, a virusurilor pe suprafeţele solide. De asemenea, împiedică fixarea particulelor de praf. Straturile de murdărie astfel formate pe suprafeţele exterioare putând fi spălate de apa din precipitaţii”, spune Nicoleta Ciotera, profesor de chimie la Universitatea din Craiova, citată de Aleph News.

Bacăul a fost primul oraș din România care a apelat la picturile murale care purifică aerul.

Pe finalul anului trecut, în doar două luni, Bacăul a urcat pe primul loc în Europa la acest capitol. Și Clujul luptă cu poluarea într-un mod inteligent: prin sistemul City Trees. Proiectul clujenilor este estimat la 1 milion de lei, potrivit sursei citate.

Municipiul din inima Transilvaniei susține, însă, că a găsit o soluție: panouri de licheni de 70.000 de euro bucata.

Sursa foto: ZidART

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol