27 noiembrie 2022, 22:51

Banca Angliei va înlocui treptat portretul Reginei pe bancnote

Miliarde de bancnote și monede din întreaga lume, pe care apare portretul Reginei Elisabeta a II-a, vor fi înlocuite după moartea acesteia. Marea Britanie se confruntă cu o operațiune uriașă de schimbare a însemnelor regale de pe mii de cutii poștale și pașapoarte nou emise, potrivit CNN.

Timp de aproape 70 de ani, imaginea Reginei a apărut pe monedele din Regatul Unit, cu diferite portrete de profil, pe măsură ce aceasta a îmbătrânit. Ea a figurat pe bancnotele națiunii timp de peste 60 de ani, fiind primul monarh britanic care a făcut acest lucru. Portretul ei figurează, de asemenea, pe moneda mai multor țări care au fost sub dominație britanică.

Din 1953, la un an după ce regina a urcat pe tron, monedele britanice au purtat cinci versiuni diferite ale portretului ei. Ea a apărut pe bancnotele țării începând cu 1960.

Dar acum, Banca Angliei, care tipărește bancnotele țării, și Monetăria Regală, care îi produce monedele, se confruntă cu sarcina considerabilă de a retrage această monedă din circulație și de a o înlocui cu bani care poartă portretul regelui Charles al III-lea.

În Marea Britanie sunt în circulație peste 4,7 milioane de bancnote, în valoare totală de 82 de miliarde de lire sterline (95 de miliarde de dolari), potrivit băncii centrale. De asemenea, sunt în circulație aproximativ 29 de miliarde de monede, a precizat Royal Mint.

Este probabil ca noii bani să fie introduși treptat și vor coexista ca mijloc legal de plată cu vechile bancnote și monede pentru o perioadă de timp.

O introducere treptată similară a avut loc în 2017, când Monetăria Regală a început să emită o nouă monedă de 1 liră cu 12 fețe. Noua monedă a circulat în același timp cu vechea monedă de formă rotundă timp de șase luni, înainte ca aceasta din urmă să își piardă statutul de mijloc legal de plată.

Dar nu doar banii lichizi vor avea nevoie de o schimbare. Marea Britanie se confruntă cu o operațiune uriașă de schimbare a însemnelor regale de pe mii de cutii poștale și pașapoarte nou emise.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol