29 septembrie 2023, 8:30

Bandă desenată despre Holocaust

Mărturiile Ginettei Kolinka, în vârstă de 98 de ani şi supravieţuitoare a lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, vor fi publicate sub forma unui volum de bandă desenată.

Volumul „Adieu Birkenau” este publicat de editura Albin Michel, cu un text scris de JDMorvan şi Victor Matet şi avându-i ca ilustratori pe trei spanioli: Ricard Efa, Cesc F. Dalmases şi Roger Surroca Sole.

Albumul prezintă ultima vizită întreprinsă de Ginette Kolinka în lagărul de exterminare, în octombrie 2020.

Povestea Ginettei

După ce a fugit din Paris în 1942, ea a fost arestată la Avignon, în sudul Franţei, în martie 1944, la vârsta de 19 ani, transferată la Marsilia, apoi în lagărul Drancy din Regiunea Pariziană şi, în cele din urmă, deportată la Birkenau în luna aprilie a aceluiaşi an. A trecut prin Bergen-Belsen şi Theresienstadt înainte să poată să revină la Paris, în iunie 1945. Atunci, după ce slăbise 40 de kilograme, mai cântărea doar 26 de kilograme.

„Mi-am spus să nu mă mai gândesc şi poate că asta mi-a salvat viaţa”, dezvăluie ea în noul volum, vorbind despre captivitatea sa din lagărele naziste.

După textul ce prezintă dezvăluirile sale, doi istorici specializaţi în Holocaust, Tal Brutmann şi Caroline Francois, explică apoi contextul istoric al vieţii Ginettei Kolinka, cu documente, fotografii şi desene de epocă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol