O altă operă a artistului Banksy, a cărui identitate rămâne încă un mister, a fost vândută cu peste 100.000 de lire sterline (130.000 de dolari) unui comerciant de artă din Marea Britanie. Pictura murală descrie un copil care se bucură de căderea unor fulgi de zăpadă, ce reprezintă în realitate un efect al poluării provocate de un furnal. Acesta tratează una dintre cele mai grave probleme ale societății actuale și ridică un puternic semnal de alarmă împotriva poluării atmosferei.
Dintr-o parte, muralul „Season’s Greetings”, realizat pe un garaj din ciment aflat în Marea Britanie, ilustrează un băiat care pare că se bucură de venirea iernii, încercând să prindă cu limba fulgii de zăpadă care cad din cer. Văzuţi din alt unghi, fulgii de zăpadă se dovedesc a fi de fapt cenuşa eliberată în aer de un coş industrial.
John Brandler, în vârstă de 63 de ani, a spus că întregul mural – realizat pe două faţade perpendiculare ale unui garaj – va trebui să fie mutat bucată cu bucată. El a refuzat să precizeze preţul pentru care ar fi dispus să vândă acest desen în graffiti.
„O voi împrumuta municipalităţii din Port Talbot pentru minimum doi sau trei ani. Vreau să o folosesc ca centru al unui hub artistic, care va aduce în Port Talbot artişti faimoşi pe plan internaţional”, a adăugat comerciantul de artă, potrivit Agerpres.ro.
Întrebat cum a putut să îşi permită să achiziţioneze o lucrare atât de scumpă, John Brandler a răspuns astfel: „Sunt un comerciant de artă. Deţin mai multe desene de Banksy, dar deţin şi picturi realizate de John Constable, Thomas Gainsborough, Joseph Mallord William Turner, am şi o pictură de Pure Evil (artist urban). Deţin toate felurile de artă”.
Banksy a devenit cel mai renumit reprezentant din lume al curentului street art, ironizând adeseori în operele sale excesele capitalismului modern şi satirizând false vedete, sloganuri şi opinii.
Printre operele sale se află şi lucrarea „Mobile Lovers”, ce prezintă o îmbrăţişare între doi îndrăgostiţi, care se uită fiecare peste umărul celuilalt spre ecranele telefoanelor lor mobile, dar şi un avertisment abrupt, realizat în apropiere de Canary Wharf, un district din Londra, sub forma unui slogan al cărui enunţ este următorul: „Ne pare rău! Stilul de viaţă pe care l-aţi comandat nu se mai află în prezent în stoc”.
Cu toate acestea, unul dintre cel mai cunoscută operă a artistului este reprezentat de tabloul „Fata cu balonul”, care s-a vândut în cadrul unei licitații a Sotheby’s în Londra, cu peste un milion de lire.
Întâmplarea inedită care a făcut ca această licitație să capete un interes sporit al întregii lumi, este legată de faptul că la scurt timp după ce acesta a fost adjudecat cu 1.041.000 lire sterline, cumpărătorul licitând la telefon, cei prezenţi au asistat suprinşi la ”autodistrugerea” pânzei.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol