19 aprilie 2024, 20:07

Barbu Ștefănescu Delavrancea – povestea scriitorului care a modernizat Capitala

Barbu Ștefănescu Delavrancea este cunoscut drept un mare scriitor, dar cariera lui s-a dezvoltat în mare măsură în sfera publică. Delavrancea, avocat de succes, a fost implicat activ în viața politică și a ocupat mai multe funcții publice.

În calitate de primar al municipiului București, a început sau a continuat mai multe proiecte de modernizare a orașului la începutul secolului al xx- lea. Scriitorul a fost, de asemenea, un susținător activ al Marii Uniri.

Intervențiile sale publice demonstrează poziția pro-Antanta. Când țara a intrat în Primul Război Mondial, Delavrancea, de asemenea membru al Academiei Române, a ținut un discurs care susținea unirea teritoriilor românești, unul din argumentele folosite fiind identitatea lingvistică comună.

Demersuri notabile pentru îmbunătățirea Capitalei

Sursa romania-insider.com

În timpul mandatului său de primar al capitalei, Delavrancea a luat o serie de măsuri care au schimbat modul în care arăta orașul, de la infrastructura de transport public și de la iluminatul la diferite îmbunătățiri urbane.

El a aplicat legea duminicii de odihnă, care fusese propusă de premierul Vasile Lascăr și adoptată în 1897. Aceasta presupunea acordarea unei zile libere în dimineața zilei de duminică și declararea a 14 sărbători pe an.

În același timp, Delavrancea a sprijinit extinderea tramvaielor electrice care să înlocuiască traseele cu cai. Prima linie electrică de tramvai a început să lucreze în capitală în decembrie 1894, pe linia Cotroceni-Obor, după ce primarul Pache Protopopescu a acordat o concesie pentru construcția liniilor de tramvai. Propunerea sa a fost întâmpinată cu opoziție, dar Delavrancea a insistat, subliniind nevoia de tramvaie electrice, care ar îndepărta câteva aspecte inestetice cum ar fi plasele de sârmă de pe bulevardele orașului.

Sursa bucurestifm.ro

Un abonament obligatoriu pentru eliminarea gunoiului a fost printre celelalte măsuri pe care le-a introdus. În domeniile educației și culturii, Barbu Ștefănescu Delavrancea a susținut înființarea unei școli profesionale și tipărirea unui volum asupra istoriei Bucureștiului, conform romania-insider.com.

Cu toate acestea, Delavrancea este mult mai bine cunoscut publicului larg pentru nuvelele și poveștile sale, printre care celebrul Hagi Tudose, Neghiniță și pentru dramatica Trilogie a Moldovei, care începe cu piesa Apus de Soare


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol