26 septembrie 2021, 1:01

Bătaia NU e ruptă din Rai! Pedepsele care implică agresiuni fizice pot afecta dezvoltarea creierului unui copil

Spankingul (pedeapsă corporală care implică actul de lovire a feselor) poate afecta dezvoltarea creierului unui copil în moduri similare cu anumite forme severe de violență, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard.
Cercetarea, publicată în revista Child Development, se bazează pe studii existente care arată o activitate sporită în anumite regiuni ale creierului copiilor care suferă abuzuri ca răspuns la indicii de amenințare, scrie Science Daily.

Grupul de cercetători a constatat că acei copii care au fost agresați fizic au avut un răspuns neuronal mai mare în mai multe regiuni ale cortexului prefrontal (PFC), inclusiv în regiunile care fac parte din rețeaua de evidență. Aceste zone ale creierului răspund la indicii din mediu care tind să aibă consecințe, cum ar fi o amenințare, și pot afecta luarea deciziilor și procesarea situațiilor

Știm că acei copii ale căror familii folosesc pedeapsa corporală sunt mai predispuși să dezvolte anxietate, depresie, probleme de comportament și alte probleme de sănătate mintală, dar mulți oameni nu se gândesc la pedeapsa corporală ca la o formă de violență”, a spus autorul principal al studiului, Katie A. McLaughlin, director al Laboratorului de Stres și Dezvoltare din cadrul Departamentului de Psihologie. „În acest studiu, am vrut să examinăm dacă a existat un impact al pedepselor fizice la nivel neurobiologic, în ceea ce privește modul în care creierul se dezvoltă”, a mai spus aceasta.

Potrivit autorilor studiului, pedeapsa corporală a fost legată de dezvoltarea problemelor de sănătate mintală, anxietate, depresie, probleme de comportament și tulburări de consum de substanțe. Studii recente arată că aproximativ jumătate dintre părinții SUA au raportat că au lovit copiii în ultimul an și o treime în săptămâna trecută. Cu toate acestea, relația dintre pedeapsa corporală și activitatea creierului nu a fost studiată anterior. McLaughlin și colegii săi au analizat datele dintr-un studiu amplu asupra copiilor cu vârste cuprinse între trei și 11 ani.

Descoperirile sunt în concordanță cu cercetările similare efectuate asupra copiilor care au suferit violențe severe, sugerând că „deși s-ar putea să nu concepem pedeapsa corporală ca fiind o formă de violență, în ceea ce privește modul în care creierul unui copil răspunde, nu este atât de diferit decât abuzul”, a spus McLaughlin. Cercetătorii au spus că studiul este un prim pas către o analiză interdisciplinară ulterioară a efectelor potențiale ale agresiunilor fizice asupra dezvoltării creierului copiilor și a experiențelor trăite.

Sursa foto: terapiafunctioneaza.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.