8 iunie 2022, 21:42

Belgia va acorda fonduri femeilor care nu pot avorta în Polonia

Belgia spune că va oferi sprijin financiar femeilor din Polonia care nu pot face avort. La începutul acestui an, țara a introdus o interdicție aproape totală a avortului, cu excepția cazurilor de viol sau incest sau atunci când sănătatea mamei este în pericol. Medicii care fac avorturi riscă până la trei ani de închisoare.

Decizia Curții Constituționale a Poloniei a dus la săptămâni de protest în țară și la avertismente din partea Uniunii Europene că Polonia trebuie să respecte drepturile fundamentale.

În 28 septembrie, de Ziua Internațională a avortului în condiții de siguranță, ministrul belgian al Sănătății și ministrul Egalității au anunțat că oferă 10.000 de euro pentru finanțarea grupului „Avort fără frontiere”, care ajută femeile care nu pot face avort în Polonia.

„Avort fără frontiere” este o inițiativă a șase organizații.

„Suntem încântați să vedem prietenii noștri din Belgia extinzându-și ajutorul peste granițe pentru a ajuta femeile forțate de guverne punitive să călătorească pentru a face un avort”, a declarat Mara Clarke, fondatoarea rețelei de sprijin pentru avort.

În urma situației din Polonia, numărul de persoane care are nevoie de sprijinul rețelei s-a dublat.

Anunțul vine la câteva zile după ce un grup polonez de campanie anti-avort a făcut presiuni pentru o criminalizare și mai mare a persoanelor care susțin femeile să acceseze un avort.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol