5 decembrie 2023, 18:14

Berlin: creștinii, musulmanii și evreii, în același lăcaș de cult

Pe locul unei biserici dărâmate de comuniștii din Germania de Est, urmează să se ridice un nou lăcaș de cult care îi va aduce la un loc pe creștini, evrei și musulmani. Centrul poartă numele greu de pronunțat „churmosquagogue”. Piatra de temelie va fi pusă în Berlin în cadrul unei ceremonii, în 27 mai, marcând sfârșitul a zece ani de planificare și începutul a patru ani de construire.

Clădirea de 47 de milioane de euro, proiectată de arhitecții berlinezi de la Kuehn Malvezzi, va încorpora o biserică, o moschee și o sinagogă, legate printr-un spațiu central de întâlnire. Oamenii de alte credințe și confesiuni și cei fără credință vor fi invitați la evenimente și discuții în sala mare.

Șantierul viitoarei clădiri religioase (Foto: Google Maps)

Lăcașul va fi construit pe locul fostei biserici Sf. Petru din Petriplatz, care a fost avariată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și demolată în 1964 de către autoritățile din Republica Democrată Germană. Când fundația bisericii a fost descoperită în urmă cu mai bine de zece ani, s-a luat în considerare un construirea unui monument memorial sau a unei noi biserici. Apoi a apărut ideea unei clădiri sacre, care oglindește Berlinul de astăzi.

Guvernul federal și primăria Berlinului au contribuit cu 30 de milioane de euro la costul proiectului, iar nouă milioane de euro au venit din donații și strângeri de fonduri. O nouă acțiune pentru contribuții, lansată în decembrie 2020, va acoperi restul de opt milioane de euro.

Foto: Kuehn Malvezzi


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol