19 aprilie 2024, 7:47

Bețigașul „de urechi”, care nu trebuie introdus în urechi, va împlini 100 de ani

Niciodată până acum, în cursul evenimentelor umane, nasurile noastre nu au fost atât de invadate de obiecte străine. Este epoca de aur a bețelor de la testele antigen de coronavirus, dar, de-a lungul timpului, ne-am mai introdus în urechi și nas celebrele bețigașe cu tampon la capăt. Puritan Medical Products (statul Maine, SUA) este producătorul campion al celebrelor „bețe pentru urechi”.

În medicină, bețele cu tampoanele sunt instrumente de diagnostic esențiale. În criminalistică, ele se folosesc pentru a colecta dovezi de la locul faptei. În tehnologie, iau praful de pe plăcile cu circuite.

Anul viitor, bățul cu tampon împlinește 100 de ani. Este aproape la fel de vechi ca actrița Betty White, decedată recent, cea care a făcut reclamă la Q-tips în anii 1980:

Leo Gerstenzang, un imigrant din Polonia, este recunoscut pe scară largă drept tatăl bățului cu tampon. Ideea i-a venit când o urmărea pe soția lui, Zuita, care curăța un copil cu un tampon de bumbac înfășurat în jurul unei scobitori. Gerstenzang le-a comercializat cu numele „Baby Gays”, care s-a transformat în „Q-tips Baby Gays” (Q de la „calitate” în engleză, „gay” pentru că îi făceau fericiți pe bebelușii iritați). În 1962, compania a fost achiziționată de Chesebrough-Ponds și, în cele din urmă, a devenit parte din Unilever, compania globală de bunuri de larg consum.

Milioane de bețigașe

Q-tips sunt adesea folosite chiar în locurile în care nu ar trebui să ajungă. Fiecare cutie avertizează „Nu introduceți tamponul în canalul urechii”, dar orice medic ORL-ist vă va spune că avertismentul este universal ignorat și oamenii își produc leziuni cu bună știință.

Înființată în 1919, compania Puritan a început ca producător de scobitori de mentă, ajungând în cele din urmă la linguri din lemn pentru înghețată, depresoare de limbă și, în cele din urmă, bețe cu tampoane.

Compania produce acum 100 de milioane de tampoane pe lună, în creștere față de cele cinci milioane de la începutul pandemiei, după ce a construit o nouă fabrică în câteva luni. Personalul s-a dublat, ajungând la 1.200 de angajați.

Când fabrica din Tennessee va deveni complet operațională în această vară, Puritan va putea crește producția totală lunară la aproximativ 300 de milioane de bețigașe cu tampoane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol