25 septembrie 2021, 7:10

Biblia, reorganizată după frecvența cuvintelor. Proiectul inedit demonstrează pozitivitatea Cărții Sfinte

Biblia este o carte preponderent pozitivă, în care predomină cuvinte precum „bun”, „dragoste”, „bine” și „viață”. Aceasta este cea mai importantă concluzie a analizei realizate de Joseph Ernst și Jan Van Bruggen de la Sideline Collective.

Aceștia au reorganizat cele 1.364 de pagini ale Bibliei (Versiunea Regelui James sau Versiunea Regeliui Iacob – n.r) în ordine alfabetică. Proiectul BIBLE THE ne permite să vedem clar ce cuvinte sunt folosite cel mai des în Cartea Sfântă.

Anatomia cărții primordiale a creștinilor

Pentru a realiza BIBLE THE, cei doi specialiști au folosit un software personalizat, prin care au luat întregul text al Bibliei și l-au reorganizat alfabetic. Acest demers evidențiază importanța pe care oamenii o acordă diferitelor noțiuni și permite interpretări noi și interesante ale cuvântului scris.

Prin analiza cuvintelor găsite în Biblie, s-a constatat o înclinare spre pozitiv. De exemplu, cuvântul „bun” este folosit de 720 de ori, „rău” de doar 18.

„Dragoste” este folosit de 308 ori și „urăsc” de 87 de ori. „Bine” are 358 de apariții, „greșit” doar 26. „Viață” apare de 451 de ori și sunt 371 de cazuri de apariție a cuvântului „moarte”.

Cât despre gen, datele sugerează că Biblia este părtinitoare copleșitor față de bărbați. Există 8.472 de apariții ale prenumelui „al lui” și doar 3 pentru „al ei”. Există 1.653 de referințe la „bărbați” și doar 181 la „femei”. „El” este folosit de 10.404 ori, „ea” de doar 982.

Este important să recunoaștem că majoritatea oamenilor cred că Biblia a fost scrisă de bărbați, acum aproape 2.000 de ani. Deși prejudecățile lor sunt cel mai probabil inconștiente și culturale, cuvintele lor vorbesc de la sine. La fel și datele. Și datele nu mint, au declarat cei doi specialiști.

Ce este Biblia Regelui James

Este vorba despre o versiune denumită astfel după Regele James I al Angliei, care a comandat noua traducere a Bibliei în limba engleză în 1604 d.Hr. Regele James a „autorizat” noua traducere să fie citită în bisericile din Anglia și de aceea cartea a fost cunoscută cu denumirea de „Versiune autorizată”.

Se știe deja că Biblia este cea mai tipărită și distribuită carte din lume. Ei bine, se estimează că au fost publicate peste un miliard de exemplare ale versiunii Regelui James.

Versiunea Regelui James este considerată una dintre cele mai exacte traduceri în limba engleză. Un comitet format din 54 de traducători a lucrat timp de 7 ani pentru a finaliza proiectul. Traducerea este remarcată mai ales pentru tușa poetică – o proză care pare să curgă ritmic.

În versiunea e-book, BIBLE THE costă 10 lire. Însă, în versiunea tipărită, cartea costă nici mai mult, nici mai puțin decât… 2.000 de lire!

Foto: Sideline Collective


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. i.r.

  22 octombrie

  Frumos articol! Vă mulțumim!
  Am însă o întrebare (știe cineva?):

  De câte ori
  apare în BIBLIE îndemnul:
  „Să slujești
  MOAȘTE-lor,
  ICOANE-lor
  și/sau
  SFINȚI-lor,
  și să te închini lor!”
  Și cine anume poruncește sau dă îndemnul acesta în BIBLIE?

  Caut „certitudinea” aceasta
  la care am fost îndemnată mereu de biserică, răpindu-mi 10 (zece) ani din viață, cu unicul rost de a-mi fi dovedită inutilitatea acestor acțiuni!
  Căci de îndată ce, în disperarea mea,
  am „strigat” cu toată inima
  DIRECT către Tatăl ceresc,
  în nici 24 de ore,
  cerința mi-a fost îndeplinită !!!!

  Succes în căutare!
  Hal’lu YAH!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.