29 martie 2024, 14:52

Biblioteca Națională a României, un obiectiv clasic într-o clădire ultramodernă 

Biblioteca Națională a României

 

La fel ca multe alte capitale ale lumii, Bucureștiul este un loc în care noul și vechiul se completează armonios, prin intermediul clădirilor și monumentelor care atrag turiști din toată lumea datorită aspectului lor unic. 

Există o mulțime de construcții impresionante în Capitală, precum Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf, Ateneul Român, din această galerie de prestigiu făcând parte și Biblioteca Națională a Românei, un loc modern, construit din dorința de a aduna la un loc toate operele literare sau științifice ale autorilor români și străini și de a oferi publicului un spațiu adecvat de lectură și studiu.

Istoria Bibliotecii Naționale a României

Biblioteca Națională a României este una dintre clădirile de cultură importante in țară și se numără printre instituțiile publice cu o istorie vastă, ceea ce o face cu adevărat specială. Se poate spune că aceasta reprezintă un reper important în dezvoltarea personală și educația tinerilor.

Încă din anul 1838, în cadrul Colegiului Național Sfântul Sava lua ființă una dintre cele mai importante biblioteci românești. La vremea respectivă, aceasta număra un fond de carte de aproximativ 1000 de volume. Chiar în anul Micii Uniri din 1859, instituției i s-a acordat statutul de bibliotecă națională. Din păcate, acest lucru avea să se schimbe, deoarece la începutul secolului al XX-lea a fost desființată, iar cărțile au fost mutate în cadrul Bibliotecii Academiei Române, decizie care avea să fie menținută timp de 50 de ani.

După Revoluție

După 1989, în care domeniile importante din România, precum cel politic, social sau cultural au suferit schimbări semnificative, instituția își primește înapoi denumirea de Bibliotecă Națională a României. Până în ziua de astăzi, instituția își păstrează numele, iar sediul ei actual se află în București, pe malul Dâmboviței, mai exact pe Bulevardul Unirii numărul 22.

Cu toate că, în prezent, aceasta atrage numeroase priviri datorită aspectului său impunător și diferit de celelalte clădiri simbolice din București, soarta clădirii luminoase și moderne de astăzi nu a fost una liniară sau simplă. Sediul actual  al Bibliotecii, a cărui construcție a început la sfârșitul anilor ’80, se afla imediat după Revoluție, într-o stare deplorabilă. Tranziția de la regimul comunist la democrație, care a urmat la începutul celui de-al zecelea deceniu al secolului trecut, a făcut ca dezvoltarea culturală a României să nu se găsească printre prioritățile statului tânăr, care încerca să prindă din urmă stadiul dezvoltării celorlalte țări europene lipsite de comunism. Ca atare, în primii ani de după Revoluție nu s-a investit într-un loc special dedicat cărților și studiului.

Finalizarea actualei clădiri a oferit Bibliotecii Naționale a României un spațiu modern, multicultural, care poate găzdui un număr important de doritori de lectură sau studiu, precum și diverse evenimente culturale.

Biblioteca Națională a României se înscrie cu succes printre cele mai reprezentative clădiri din București, fiind o dovadă vie a împletirii cu gust și creativitate a stilurilor arhitectonice clasice din zona veche a orașului cu cele moderne, novatoare din cartierele noi, fapt pe care turistul aflat în vizită în capitala României îl poate constata cu prisosință.

Biblioteca Națională a României

În prezent 

La momentul actual, biblioteca adăpostește peste 10 milioane de publicații și continuă să atragă mulți cititori găzduind adesea și evenimente dedicate, în special, elevilor și studenților. Oricine are posibilitatea să-și facă un permis de bibliotecă gratuit, iar acest lucru este un aspect pozitiv pentru cei interesați. Cu peste 10 săli de lectură, edificiul reprezintă refugiul ideal pentru tinerii ce caută să evadeze din cotidian și să găsească informațiile necesare pentru propria dezvoltare.

Printre principalele evenimente culturale organizate în cadrul Bibliotecii Naționale se numără cenaclurile literare la care adesea sunt invitate personalități de renume ale culturii române. În plus, se organizează concerte, ateliere de creativitate sau de cunoaștere pentru copii dar și pentru adulți, discursuri motivaționale bazate pe anumite subiecte și multe astfel de activități. Aceste evenimente organizate de către Biblioteca Națională reprezintă prilejul perfect pentru oricine dorește să-și dezvolte nivelul de creativitate și să-și îmbogățească cultura generală.

Impactul Bibliotecii Naționale a României asupra noilor generații

În prezent, Biblioteca Națională se bucură de un public larg, din care nu lipsesc tinerii. Aceștia vin în frumoasa clădire de pe malul Dâmboviței pentru a profita de un loc liniștit și dotat cu cele mai noi mijloace tehnice pentru a învăța sau a se delecta cu o carte.

Documentarea necesară tinerilor pentru a trece examene, a absolvi diverse stadii de învățământ sau a realiza lucrări speciale pentru școală, poate fi dusă la bun sfârșit doar cu ajutorul unor informații veridice, ce nu pot fi găsite mereu pe internet. Datorită faptului că biblioteca are milioane de cărți și documente istorice, tinerii găsesc aici un sprijin real pentru a-și realiza aspirațiile academice.

Mai mult, aici există un număr impresionant de ziare, reviste, manuscrise, stampe, care nu mai pot fi găsite în altă parte și care pot fi accesate de către public. Acest lucru denotă faptul că Biblioteca Națională a României este un punct cultural semnificativ pe harta Capitalei și chiar a României. De asemenea, impresionanta clădire reprezintă mult mai mult decât un loc plin de cărți și publicații vechi și noi, este o împletire perfectă între istorie, cultură și educație, devenind un punct important de atracție atât pentru publicul românesc, cât și pentru turiști.

Biblioteca Națională a României

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol