Timp de două săptămâni, treptele de la intrarea Bibliotecii Naționale, vor fi locul unei demonstrații artistice, intitulată „Covorul roșu”.
Opera îi aparține artistului plastic Valeriu Șchiau și aduce în fața publicului o instalație vizuală impresionantă, menită să faciliteze transferul într-un context simbolic în care dispar treptele sociale.
Inaugurarea va avea loc astăzi, la ora 18:00, cu sprijinul Fildas Art, prin Programul Catena pentru Artă.
Artistul își propune să declanșeze o schimbare de perspectivă, să provoace percepția. La nivel conceptual, el optează pentru o transfigurare a structurii textile a covorului, într-o instalație compusă dintr-o mulțime de oameni la o scară miniaturală. Sunt 600 de figurine umane, de 11,5 x 6,5 x 2,5 cm, dispuse unele lângă altele, pe nouă trepte, pe o lățime de patru metri. Statuetele sunt realizate cu multă meticulozitate din ipsos sintetic – toate colorate în acel roșu pe care pășesc vedetele.
„Este un manifest estetic social-contemporan, care propune o reconstrucție a mecanismelor antropologice ale adulației și o reconsiderare a principiilor fundamentale ale libertății. Covorul roșu demolează granițele dintre cele două lumi – a celor care pășesc și a celor care privesc – , reprezentând o reflexie de inversare socială. Covorul roșu este, de fapt, o invitație către cei care privesc să pășească. Covorul roșu devine astfel un loc al metamorfozei”, explică autorul.
Artistul este născut în Republica Moldova în 1969 și a studiat la Școala Republicană de Pictură pentru copii „Alexei Șciusev”, astăzi Liceul de Arte „Igor Vieru”. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Arte din București. Activitatea sa artistică este, în general, reprezentativă pentru intersecția dintre cultura și istoria traumatică sovietică, postcomunism și modernitate.
Printre alte proiecte asupra cărora și-a pus amprenta, se numără: „Visul”, „Confesiuni”, „Ziua Victoriei”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol