15 aprilie 2024, 20:57

Biblioteca personală a lui Charles Darwin este acum disponibilă online

O echipă de cercetători a creat biblioteca virtuală a lucrărilor lui Charles Darwin, naturalistul celebru pentru teoria sa a evoluției prin selecție naturală, scrie Le Monde.

A fost nevoie de aproape douăzeci de ani de muncă asiduă pentru ca această comoară literară și științifică să fie scoasă la lumină. O echipă de arhiviști a reușit să reunească un set de reviste, broșuri, articole și lucrări pentru a reconstitui biblioteca lui Charles Darwin, care a murit în urmă cu 142 de ani.

Deși o parte din biblioteca sa a fost păstrată și catalogată la Universitatea din Cambridge și la Universitatea din Down House, multe documente fuseseră până atunci pierdute sau dispersate. „Până în prezent, 85% din conținutul său era necunoscut sau nepublicat ,” estimează cercetătorii. Unele documente aparțineau unor colecții private și erau uneori vândute la licitație. Munca de cercetare a necesitat, prin urmare, răbdare, minuțiozitate și perseverență.

Operațiunea, intitulată „The Complete Work of Charles Darwin Online” , a fost realizată începând din 2006 de John van Wyhe, un istoric britanic care lucrează la Departamentul de Științe Biologice al Universității Naționale din Singapore. De acum înainte, este posibilă consultarea online a catalogului de 300 de pagini, care detaliază 7.400 de titluri repartizate în 13.000 de volume, articole, cărți, broșuri și ziare. Aproximativ 9.300 de linkuri redirecționează către copii ale lucrărilor disponibile gratuit online.

O multitudine de subiecte și limbi

Această colecție este marcată de eclectismul său. Cărți de biologie, geologie, filozofie, psihologie, istorie, artă și religie se întâlnesc cu conținuturi mai nebănuite: un articol despre cobai epileptici sau despre anatomia unei găini cu patru labe, romane și povestiri de călătorie… Deși jumătate din lucrări sunt în limba engleză, nu este neobișnuit să găsești documente în germană, franceză, italiană, daneză, olandeză, suedeză, spaniolă sau latină.

Putem citi în această incredibilă bibliotecă virtuală interesul pe care cercetătorul îl avea pentru lucrările colegilor săi și curiozitatea sa insațiabilă. Această bibliografie ” ne permite să înțelegem mai mult ca oricând că nu a fost o figură izolată care lucra pe cont propriu, ci un expert al timpului său care se baza pe știința sofisticată, pe studiile și pe alte cunoștințe ale mii de oameni” , explică Dr. John van Wyhe.

La momentul morții lui Charles Darwin, aeastă colecție valora 30 de lire și 12 șilingi, adică aproximativ 2.350 de euro astăzi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol