22 ianuarie 2022, 13:32

Competiția Internațională BIEFF 2021: Ce înseamnă să fii om?

Inovatoare și surprinzătoare, polemice sau auto-reflexive,  filmele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra naturii umane și a aspectelor care ne definesc identitatea ca oameni într-o lume aflată în continuă schimbare. Organizate discursiv în  7 teme curatoriale, 34 de scurtmetraje provenind  din 20 de țări vor putea fi văzute pentru prima dată pe marele ecran din România la ce-a de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental (17-21 noiembrie, București)

Programul complet și biletele de acces la proiecțiile BIEFF.11 sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/bieff. 

Nesupuse convenționalului, imaginilor stereotipice și rolurilor de gen rigide, femeile din programul Fiice neascultătoare (Undutiful Daughters) variază de la entități demiurgice, la cele care se află printre noi în viața de zi cu zi, toate având în comun dorința de a transcede granițele tradiționale – ale societății, ale ficțiunii, ale reprezentării. Spectatorii BIEFF sunt invitați să le descopere în prima zi de festival, pe 17 noiembrie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco. Tot aici vor rula joi, de la ora 17:30, scurtmetrajele din programul Interioare/ Interiorități (Interior(itie)s), o selecție de patru filme în care se conturează, într-o formă enigmatică, aproape senzorială, un discurs deopotrivă intim și politic despre tensiunile dintre spațiul public și spațiul privat, dintre realitate și interioritate. 

Ce înseamnă cu adevărat să fii om?

Cele cinci scurtmetraje din calupul In(complet)uman (Not Fully Human), proiectate la Cinema Elvire Popesco pe 18 noiembrie, de la ora 19:30, jonglează cu semnificația termenului, descriind varii situații în care individul e forțat fie să-și reprime complet umanitatea, fie să se dezgolească pe jumătate în fața lumii.

Vineri, de la ora 17:30, filmele din selecția Limbaj = Putere (Language = Power) chestionează puterea politică și capacitatea ei de a comunica, dar și forța imaginilor așa-zis „iconice” ale cinemaului, iar de la ora 19:30, programul În căutarea unei conexiuni (Searching For Connection) pune în discuție centralitatea nevoii de afecțiune și interacțiune în definirea condiției umane.

Prezentat sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 16:30, programul tematic Munca noastră cea de toate zilele (Our Daily Work) este o interpretare revigorantă a modului în care munca a fost modelată să existe în societatea actuală. Selecția include cinci scurtmetraje aplaudate de juriile festivalurilor de la Locarno, San Sebastián, Toronto sau Annecy. În aceeași zi, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie, spectatorii sunt invitați să descopere Lumea în absența noastră (The World Without Us), o selecție de experimente cinematografice care alcătuiesc un portret al antropocenului în absența prezenței umane, surprinzând  deopotrivă complexitatea și frumusețea lumii naturale, dar și manierele în care omenirea vine să altereze inevitabil cursul acesteia. 

Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2021

Cele 34 de scurtmetraje care sfidează limitele discursive  convenționale ale cinemaului, apelând la combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, vor fi analizate de juriul competiției internaționale, care va decide titlul câștigător al Marelui Premiu BIEFF 2021.

  • Regizorul și artistul vizual Antoine Chapon, ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul unor instituții prestigioase precum ZKM|Karlsruhe (Germania), Centre Pompidou (Franța) și Venice Architecture Biennale (Italia).
  • Angelika Ramlow, membră a echipei Berlinale Forum Expanded și manager de proiect la Arsenal Distribution.
  • Mathieu Janssen, preselecționer pentru festivalul Vienna Shorts și director al secțiunilor competiționale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen.

 

Spectatorii vor descoperi filmele premiate  în cadrul unei proiecții speciale programate în seara de 21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 19.00.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.