5 octombrie 2023, 1:48

Bijuterii realizate de vikingi au fost descoperite în Norvegia

Bijuterii create de vikingi în secolul al XI lea au fost găsite în timpul săpăturilor arheologice realizate în Norvegia, relatează artnews.com. Muzeul de istorie culturală din această țară a prezentat publicului imagini cu o broșă în stil Urns care trece acum prin diverse etape de conservare. După ce au radiografiat bulgărele de pământ, experții au identificat metale de aur și bronz.

A urmat o etapă în care a fost curățată murdăria și în care au găsit o piesă complicată din metal despre care spun că a fost cândva o cataramă sau, eventual, o broșă.

Obiectul a fost analizat și cu ajutorul X-ray Fluorescence (XRF) – o tehnică de analiză care poate ajuta la confirmarea elementelor prezente pe suprafață. Aici, prezența mercurului, precum și a aurului, indică faptul că obiectul ar fi putut fi aurit cu mercur.

Lucrările ulterioare au arătat că suprafața aurita se extinde peste cea mai mare parte a obiectului, cu excepția cazului în care acesta se corodase.

Catarama are o serie de bucle interconectate care par să înfățișeze un animal. Unii cred că figura ar putea fi un leu înconjurat de șerpi, în timp ce alții cred că ar putea fi un cal sau un dragon. Artefactul ar fi fost realizat cu o matriță de lut – un indiciu că a fost produs în masă.

Nu este clar cine ar fi purtat accesoriul sau exact în ce scop. Cu toate acestea, pe baza stilului, cercetătorii cred că piesa a fost realizată în jur de anul 1000 d.Hr. Se pare că artefactul ar fi fost popular printre vikingii din Norvegia actuală, înainte de răspândirea creștinismului.

Vikingii din Scandinavia s-au convertit la creștinism în jurulu anului anului 900 d.Hr. În timp ce cultura vikingă era cunoscută pentru includerea animalelor în desenele sale, creștinii au optat pentru decorațiuni mai abstracte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol