10 aprilie 2021, 14:47

Bilanțul paralel – ce a omis să ne spună premierul Dăncilă în raportul de activitate al Guvernului

În urmă cu o săptămână premierul României, Viorica Dăncilă prezenta bilanțul celor 6 luni de guvernare punând accentul pe mărirea pensiilor, creşterea investiţiilor străine sau majorarea veniturilor bugetare.

Cele mai importante declarații ale premierului:

 • Veniturile la bugetul de stat au fost, în primele 6 luni, cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În vistieria statului au intrat, lunar, 530 de milioane de euro. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venit ale populaţiei, precum şi creşterea investiţiilor.
 • Reducerea deficitului la bugetul de pensii: Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat.
 • Am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri europene. Să ne uităm la cifre. Avem o creştere de 19,7% faţă de anul trecut, dar o diferenţă de 10 ori mai mare faţă de primul trimestru din 2016.
 • Investiţiile publice reprezintă un capitol vizat de critici. În semestrul I 2017, investiţiile erau de 6 miliarde de lei. Acum sunt de 9,1 miliarde de lei. Graficul ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici.
 • În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor.
 • Creşterile sunt cu mult peste 100%. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din UE. Astfel s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale privind întoarcerea în ţară a celor plecaţi.
 • Degeaba ai medici bine pregătiţi dacă aceştia nu au echipamente moderne pentru a putea stabili un diagnostic corect sau pentru a putea face intervenţiile medicale. Practic, în acest prim semestru din 2018 am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, 8 unităţi de screaning de cancer de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă. Ele sunt achiziţionate şi urmează să fie instalate.
 • În ceea ce priveşte infrastructura din educaţie, am prezentat obiectivele finalizate în primul semestru din 2018: 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la zero. Sunt multe altele care se află în diferite faze de execuţie şi care se vor finaliza în cursul acestui an.

 

Altfel spus, totul e roz, nimic de reproșat, economia României duduie. Salariile au crescut, pensiile s-au mărit, în vistieria statului au intrat mai mulţi bani, iar străinii investesc tot mai mult. Dar oare așa stau lucrurile? Iată ce a omis să ne spună premierul Dăncilă:

 • În 2018 au fost inaugurați zero kilometri de autostradă, deși România beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de 5,1 miliarde de euro tocmai pentru investiții în transporturi.
 • România a atras doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 de miliarde de euro fonduri europene de care beneficiază țara noastră pentru reducerea șomajului în perioada 2014 – 2020. Actualul Guvern nu a cheltuit niciun euro din cele 302 milioane de euro fonduri europene dedicate creării de locuri de muncă în rândul tinerilor. De asemenea, din cele 6,7 miliarde de euro alocate pentru investiții prin Programul Operațional Regional, Guvernul Dăncilă a absorbit doar 34 de milioane de euro.
 • România s-a îndepărtat de zona euro. Țara noastră mai îndeplinește doar unu din cele cinci criterii principale de aderare la zona euro, conform Raportului de convergență privind zona euro publicat de Comisia Europeană. În 2016 îndeplineam trei din cele cinci criterii.
 • Inflația a cauzat creșterea indicelui ROBOR în baza căruia se calculează rata creditelor la dobânzile variabile în lei. Chiar astăzi, indicele a atins cel mai mare nivel din februarie 2014, de 3,47%.
 • Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a remarcat prin prestații la limita ridicolului la întâlnirile bilaterale pe plan extern. Cel mai recent, la o întălnire cu omologul său din Republica Macedonia, Zoran Zaev, Viorica Dăncilă a spus: „mă bucur să fiu azi la Pristina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru“. Aceasta a fost corectată de translatorul oficial, care a spus Podgorica, capitala statului Muntenegru, în loc de Pristina, cum spusese Dăncilă.
 • Impozitarea contribuțiilor pentru cei cu activități independente s-a schimbat în mijlocul anului fiscal cu aplicabilitate în același an fiscal. S-a promis eliminarea formularului 600, dar de fapt, informațiile existente pe acesta sunt acum pe un alt formular. Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro au început anul fiscal crezând ca vor plăti 1% impozit pe cifra de afaceri. Legea s-a modificat și acum ar putea plăti impozit pe profit. Modificarea se aplică începând cu anul curent.
 • Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 8 miliarde de lei în primele 5 luni ale anului, fată de doar 2 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 4 ori mai mare.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.