4 iunie 2023, 2:40

Binefacerile prezenței unui animal de companie în viața copilului dumneavoastră

Parafrazând vorba aia din popor, care nu pare deloc serioasă, am putea spune ”nu dați banii pe prostii, luați un animal pentru copii”, căci, iată, știința vine să ne arate cât de benefică este prezența unui animal de companie în viața copilului nostru. O cercetare realizată de Universitatea Alberta din Statele Unite arată că în familiile în care existau animale de companie — dintre care 70% erau câini — copiii aveau un sistem imunitar mai puternic datorită microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv.

Cercetarea a fost condusă de Anita Kozyrskyj, epidemiolog pediatru și unul dintre cercetătorii de marcă în studierea microbiomului, relatează Science Daily.

Concluziile echipei lui Kozyrskyj sunt că se constată o incidență mai mică a astmului în rândul copiilor care au crescut alături de câini.

Potrivit teoriei oamenilor de știință, expunerea la mizerie și bacterii în primele stadii de viață — spre exemplu, la cele prezente pe blana câinelui sau pe labele acestuia — poate contribui la dezvoltarea precoce a imunității.

Echipa lui Kozyrskyj, formată din 12 specialiști, a investigat efectul expunerii la animalele de companie a bebelușilor până la trei luni de viață manifestat prin creșterea efectivului a două bacterii — Ruminococcus și Oscillospira — asociate cu reducerea incidenței alergiilor și a obezității.

„Abundența acestor două bacterii a fost de două ori mai mare când în casă era prezent un animal”, a subliniat Kozyrskyj, potrivit sursei citate.

Aceasta susține că expunerea la animalele de companie s-a demonstrat că influențează microbiomul în mod indirect în timpul sarcinii — manifestându-se de la câine la mamă și apoi la făt — și în primele trei luni de viață ale bebelușului.

De asemenea, cercetarea a arătat că schimbul de bacterii ce stimulează sistemul imunitar se desfășoară și în cazul unor situații despre care se știe că pot reduce imunitatea copiilor — lucru demonstrat în studiile precedente efectuate de Kozyrskyj — și anume naștere prin cezariană, administrarea de antibiotice în timpul nașterii și absența alăptării la sân.

În plus, cercetarea sugerează că prezența animalelor de companie în casă reduce posibilitatea de transmitere a infecției cu streptococ vaginal de grup B (GBS) în timpul nașterii, ce cauzează pneumonie la nou-născuți și este prevenit prin administrarea de antibiotic mamelor.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol