29 mai 2022, 1:07

Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost atactă de un presupus extremist. Reacția Guvernului israelian

Un bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere din cartierul Musrara, Ierusalimul de Est, în timp ce încerca să spargă uşa Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim cu un bolovan. Potrivit Antena3, bărbatul ar fi vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie şi crucea. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a condamnat atacul, numindu-l „act terorist”.

Părintele Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a condamnat, printr-un comunicat, atacul comis de un „extremist israelian”, relatează Antena3.

Oficialii Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului afirmă că atacurile extremiștilor israelieni împotriva lăcaşurilor de cult, bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților oficiale de a face față acestora și toleranța lor față de astfel de acte teroriste va conduce cu siguranță la alimentarea și mai intensă a conflictului din Sfânta Cetate și dezideratul de realizare a păcii și stabilității se va îndepărta și mai mult.

Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian care urmărește să pună capăt acestor atacuri teroriste și să pună capăt încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul mozaic al orașului a Ierusalimului prin forță prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea graffitiilor de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, încercările lor hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode răsucite și prin tranzacții corupte pline de mită, extorcare și presiune ilegitimă”, se arată în comunicatul Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului.

Ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, a postat pe rețelele de socializare un comunicat, în care este exprimată consternarea în legătură cu atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim. 

În numele meu și al guvernului Israelului îmi exprim consternarea față de atacul îngrozitor comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Condamnăm cu fermitate acest act teribil și vă asigurăm că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției”, arată David Saranga în postarea sa, care este însoțită de o scrisoare adresată de ambasador Preafericitului Părinte Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel.

Ambasadorul dă asigurări că autoritățile israeliene vor acoperi pagubele create în urma acestui incident și vor asigura securitatea Reprezentanței Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim.

Astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici de autorități, și nici de societatea israeliană”, se mai arată în scrisoarea ambasadorului Israelului.

Biserica Ortodoxă Română a transmis un punct de vedere cu privire la incidentul petrecut în Ierusalim, relatează site-ul g4media.ro.

Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii.

Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice.

La întrebarea „Cum să lecuiești un fanatic?” a răspuns magistral chiar unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Israel, Amos Oz.

Într-o societate care prețuiește înțelept respectul pentru alteritate, lectura și rugăciunea ne vor ajuta totdeauna să-l înțelegem mai bine pe celălalt, iar cultura dialogului va fi mereu semnul maturității și al aristocrației de tip moral”, a transmis purtatorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

MAE, reacţie la atacul asupra Bisericii Patriarhiei Române din Ierusalim

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, referitor la faptul că Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost joi, ţinta unui atac al unui extremist israelian, că este de condamnat „orice comportament violent care are ca ţintă distrugerea, profanarea sau lezarea însemnelor oficiale sau de credinţă, precum şi motivaţiile care stau in spatele acestora”. Instituţia îşi exprimă încrederea că autorităţile israeliene vor lua măsurile pentru identificarea şi sancţionarea făptuitorului.

„Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu profundă îngrijorare despre actul de vandalism îndreptat împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim în data de 5 februarie 2021. MAE condamnă ferm orice comportament violent care are ca ţintă distrugerea, profanarea sau lezarea însemnelor oficiale sau de credinţă, precum şi motivaţiile care stau in spatele acestora. MAE saluta reacţia solidară a autorităţilor israeliene care au condamnat prompt şi fără echivoc actul de barbarie perpetrat asupra celui mai important aşezământ bisericesc românesc din Ţara Sfântă unde vin anual numeroşi pelerini români”, a transmis instituţia, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Totodată, „MAE îşi exprimă încrederea că autorităţile israeliene vor lua măsurile pentru identificarea şi sancţionarea făptuitorului şi contează pe sprijinul acestora pentru asigurarea securităţii şi protecţiei tuturor aşezămintelor bisericeşti româneşti astfel încât asemenea incidente să nu mai aibă loc pe viitor”, mai indică sursa citată.

Sursa foto: bisericaromaneascadelaierusalim.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol