16 iulie 2024, 0:14

Biserica Ortodoxă Română susţine înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

În Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a decis să susţină înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din ţara vecină, care să fie subordonată Patriarhiei Române.

Ne spune mai multe despre acest eveniment trimisul special RRA în Ucraina, Alex Buzică: ”În acest moment, o parte din bisericile româneşti din Ucraina sunt organizate într-o structură subordonată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce altele sunt mai degrabă apropiate de Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să se implice în Ucraina, dată fiind sensibilitatea locală”, relatează trimisul special al Radio România Actualități în Ucraina, Alex Buzică.

Biserica Ortodoxă Ucraineană şi-a dobândit autocefalia de la Constantinopol acum câţiva ani şi a devenit biserică autocefală. Bineînţeles că o parte a Bisericii Ucrainene, care nu a recunoscut-o până acum, ţine de Biserica Rusă. Mitropolitul bisericii ucrainene a şi creat deja o structură aparte pentru parohii românofone din Ucraina, respectiv au mult mai mare libertate decât cele care se află sub Rusia. Bisericile din Grecia, Constantinopol, Alexandria şi aşa mai departe susţin Biserica Uraineană autocefală”, a explicat, pentru sursa citată, jurnalistul și analistul politic Ihor Lubianov.

Decizia Sfântului Sinod de joi reprezintă o schimbare radica de poziţionare a Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol