1 octombrie 2020, 8:18

Biserică românească pentru volohii din Ucraina. „Nu mai sunt ai nimănui”

La finalul anului 2019 a avut loc sfințirea locului unde se va construi prima biserică românească din Poroșcovo. La acest eveniment au participat mai mulți preoți din împrejurimi. Biserica românească se construiește cu binecuvântarea IPS Teodor de la Mucacevo, transmite Info Prut.

„Nu mai sunt ai nimănui”

Preotul Eftimie Mitra crede că volohii nu mai sunt ai nimănui și că se vor putea integra mai ușor în comunitate. „Nu mai sunt ai nimănui de nicăieri, sunt ai cuiva, sunt cineva în această comunitate, cineva care nu sunt de neglijat. Prin biserica ortodoxă ei vor avea legături mai strânse cu ucrainenii din zonă, care sunt tot ortodocși, definindu-se, în același timp, ca cetățeni ucraineni de etnie română și religie ortodoxă. Până acum, volohii erau au nimănui, nimeni nu dădea mare importanță acestei comunități. Dar ei deja încep încet-încet să se integreze în comunitățile, satele din împrejurimi. Dacă ucrainenii sunt ortodocși din rădăcinile lor, și românii sunt ortodocși din rădăcinile lor, între românii din Poroskovo și comunitățile ucrainene care sunt, și unii și alții ortodocși la origine, se vor lega legături mai strânse, ceea ce pentru noi este un mare pas înainte”, a declarat părintele pentru InfoPrut.

Cine sunt volohii

La aproape 150 de km de Sighetu Marmaţiei trăiesc volohii din Ucraina. Aceștia vorbesc o limbă română arhaică, greu de înțeles pentru ceilalți. Nu există documente care să explice cu exactitate cum s-au format aceste comunități care vorbesc limba română, potrivit TVR.

Sursă foto: Info Prut


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.