12 august 2020, 11:54

Biserică veche de două secole, salvată de o asociație susținută de Prințul Charles

O asociație care se ocupă de salvarea monumentelor istorice din România, susţinută puternic de Prinţul Charles, a început lucrările de reabilitare la o biserică de lemn din judeţul Arad, veche de două sute de ani, informează Agerpres.

biserica arad

Biserica din Luncşoara. Sursă foto: Agerpres

Bisericile unesc comunitatea în jurul lor

Lucrările se desfăşoară la o biserică din lemn situată în satul Luncşoara. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Eugen Vaida, unul dintre coordonatorii Ambulanței pentru Monumente, spune că bisericile reușesc să unească comunitatea în jurul lor. „Ne dorim să restaurăm toate monumentele istorice, doar că în ultima vreme intervenim mai mult pe biserici, pentru că acestea reușesc cumva să unească comunitatea în jurul lor și să-și asume acest monument. La alte monumente, de multe ori, nu găsim proprietarii și nu avem un sprijin, de aceea ne este mai greu să acționăm. Dar, restaurarea unei biserici micuțe este dorită de către comunități pentru a fi salvată și atunci creăm și niște modele care pot fi aplicate.”, a declarat Eugen Vaida.

„Este o biserică frumoasă, care şi-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari îşi menţine arhitectura specifică acestor locuri.”, a declarat Cătălin Tulcan, preotul de la biserica din Luncşoara, pentru Agerpres.

Prințul Charles, alături de tinerii care vor să salveze patrimoniul

Prințul Charles este principalul susținător al Ambulanței pentru Monumente. „Prințul Charles a fost cu noi chiar din prima clipă. Alteța Sa a fost primul și, să spunem așa, cel mai important susținător al nostru. De fapt, în momentul de față este implicat într-un fel major în această activitate și își dorește să sprijine și mai mult pe viitor, ca să reușim să implementăm acest program precum o rețea la nivel național.”, explică Eugen Vaida.

Sursă cover foto: Ambulanța pentru Monumente


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.