27 ianuarie 2021, 17:58

Bisericile subterane din Etiopia, un miracol arhitectural

Etiopia este considerată a fi cea mai veche țară creștină din lume și, în ciuda sărăciei relative, credința a rămas o valoare incontestabilă în rândul societății. Orașul Lalibela, din nordul țării stă mărturile pentru această afirmație. În acest oraș există un ansamblu de 11 biserici ortodoxe, cu o structură monolitică, sculptate în piatră și aflate la 40-50 de metri în subteran.

sursă imagine: bbc.com

Există mai multe teorii legate de crearea acestor extraordinare opere arhitecturale. Unii cred că bisericile au fost create de cavalerii templieri în jurul secolului al XIII-lea, dar nu există dovezi solide în acest sens. Cea mai cunoscută ipoteză legată de crearea acesto biserici are legătură cu domnia regelui Gebra Makal Lalibela. Potrivit acestei ipoteze, bisericile ar fi fost contruite la ordinul regelui Lalibela, undeva în jurul anului 1200. În urma unei vizite la Ierusalim regele ar fi avut o viziune în care a primit porunca și instrucțiunile de contruire a bisericilor.

sursă imagine: bbc.com

Bisericile sunt grupate în două diviziuni, separate de canalul Iordan, în încercarea de a replica un „Nou Ierusalim”, după ce orașul Ierusalim căzuse în mâinile forțelor musulmane în anul 1187. Fiecare biserică a fost sculptată dintr-o singură bucată de piatră, simbolizând astfel umilința și spiritualitatea. Din ansamblu fac parte:

Zona Nordică:

  • Biet Medhani (Casa Mântuitorului Lumii), este cea mai mare din tot ansamblul și reprezintă o copie ca catedralei Sfânta Maria din Aksum, care a fost distrusă de musulmani în anul 1535. Este cea mai mare biserică monolitică din lume.
  • Biet Mariam (Casa Sfintei Maria)
  • Biet Maskal (Casa Sfintei Cruci)
  • Biet Denagel (Casa Fecioarelor Martire)
  • Biet Golgotha Mikael (Casa Golgotei și a Sfântului Mihail)

Zona Sud-Estică:

  • Biet Amanuel (Casa Sfântului Emanuel)
  • Biet Mercoreos (Casa Sfântului Mercurius)
  • Biet Abba Libanos (Casa Abatelui Libanos)
  • Biet Gabriel Rafael (Casa Sfinților Gabriel și Rafael)
  • Biet Lehem (Casa Sfintei Pâini)

În zona Vestică, separată de celelalte, se află Biet Ghiorgis (Casa Sfântului Gheorghe). Aceasta este cea mai bine păstrată din tot ansamblul.

În 1978 bisericile au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

 

[Sursă imagine: bbc.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.