5 decembrie 2023, 18:24

Bizar! Taxă de 160 de euro pentru trecerea frontierei din Ungaria în Austria

Autoritățile din Austria au anunțat introducerea unei taxe de 160 de euro la un punct de trecere a frontierei cu Ungaria. Din suma totală, 140 euro vor fi rambursabili sub formă de vouchere care pot fi utilizate în magazine.

Motivul acestei taxe, care va fi introdusă la trecerea frontierei dintre orașul Schattendorf din Austria și satul Ágfalva din Ungaria, este construcția unei zone pietonale, care a costat în jur de 110.000 de euro și a dus la închiderea punctului de trecere a frontierei începând cu 1 martie.

Mulți navetiști maghiari au fost afectați de această închidere și au trebuit să ocolească zilnic, scrie Magyar Hirlap.

Autoritățile austriece cer celor care doresc să treacă frontiera să aplice cu cel puțin două săptămâni în avans și să plătească taxa menționată.

Primarul din Ágfalva și-a exprimat nemulțumirea față de această taxă, susținând că ar fi mai util să se construiască mai multe drumuri în zonă pentru a facilita traficul și trecerile de frontieră, în loc să se impună taxe.

Anunțul a fost însoțit de proteste din partea manifestanților maghiari și a unor susținători austrieci, care au considerat această taxă drept o încălcare a drepturilor cetățenilor UE și a regulilor din Spațiul Schengen.

Noua taxă se va aplica începând cu data de 3 iulie 2023

Municipalitatea din Schattendorf a început deja primirea cererilor pentru permisele de trecere și a specificat taxele și costurile administrative asociate cu acestea.

Taxele administrative vor fi rambursate sub formă de vouchere de cumpărături în Schattendorf, în valoare de 140 de euro. Voucherele pot fi folosite în toate magazinele din Schattendorf, inclusiv la Billa, Warmbad, coafor etc

Atât Austria, cât și Ungaria sunt membre ale Spațiului Schengen, care permite libera circulație fără controale la frontierele interne.

În prezent, șase state membre au în vigoare controale la frontierele interne: Norvegia, Danemarca, Germania, Suedia, Austria și Franța, în principal din motive de securitate.

În perioada 7 iulie – 13 iulie, Lituania va introduce și controale la frontieră pe aeroporturile și porturile sale internaționale, granița terestră cu Letonia, granița terestră cu Polonia, din cauza Summitului NATO care va avea loc la Vilnius pe 11 și 12 iulie.

Sursa foto: NorthFoto


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol