5 martie 2024, 3:16

Bogații bogaților nu plătesc impozite, ca omul de rând

Site-ul independent de investigaţii ProPublica și-a propus să denunțe abuzurile de putere și trădarea încrederii publicului. Cea mai recentă anchetă a sa arată cum o serie de miliardari americani au reuşit să scape de impozite mai mulţi ani. Jeff Bezos, Elon Musk şi George Soros figurează, printre alţii, pe lista celor arătaţi cu degetul.

În perioada 2014-2018, cei mai bogaţi 25 de americani nu au vărsat fiscului american nici măcar 14 miliarde de dolari de impozite. Asta în timp ce averea lor cumulată a crescut cu peste 400 de miliarde de dolari.

Plecând de la mii de declaraţii fiscale ale unor bogătaşi americani pe care le-au consultat în amănunt, ProPublica anunţă că Jeff Bezos, patronul-fondator al lui Amazon şi cel mai bogat om din lume, nu a plătit impozit federal în 2007 şi 2011.

Elon Musk, în fruntea firmei Tesla, a scăpat şi el de impozite în 2018. Iată doar două nume – ambele în topul celor mai bogaţi 3 oameni din lume – citate în achetă.

ProPublica mai citează şi alţi miliardari care au scăpat de impozite. Michael Bloomberg, Carl Icahn şi vontroversatul George Soros figurează şi ei pe lista celor care au scăpat de impozite în anumiţi ani.

Cum se explică însă faptul că unii au reuşit să scape de impozite? ProPublica îl dă drept exemplu pe Jeff Bezos, care a cerut – şi obţinut – în 2011 un credit de impozite de 4.000 dolari pentru copiii săi. În acel an, patronul Amazon afirma că pierderile sale în investiţii sunt mai mari decât veniturile sale anuale.

E adevărat că averea miliardarilor creşte graţie progresiei înregistrate în bursă de firmele lor respective. Câtă vreme însă aceşti miliardari nu îşi vând acţiunile, ei nu plătesc impozite. A-ţi minimaliza veniturile, a nu plăti dividende, a plăti impozite în străinătate sau a dona bani unor fundaţii sunt tot atâtea «şmecherii» fiscale destinate să reducă drastic socoteala finală. O altă tehnică este aceea de a te îndatora în continuu pentru a investi, precum Carl Icahn.

În ciuda demersului său, acelaşi Jeff Bezos îşi afişase luna trecută sprijinul în favoarea măririi impozitelor dorită de preşedintele SUA. Joe Biden plănuieşte acest lucru ca să-şi poată finanţa uriaşul plan de investiţii în infrastructuri.

Un purtător de cuvânt al lui George Soros a evocat pierderi în investiţii în perioada 2016-2018 pentru a-şi justifica absenţa impozitului federal. Bloomberg şi Icahn au declarat site-ului de investigaţii că s-ar fi achitat de taxele pe care trebuiau să le plătească.

Cotidianul francez Le Monde comentează, în acest context, că totul este legal, dar deloc echitabil. Iar Joe Biden, care a propus recent să mărească procentul impozitului marginal pe venit, tot nu plănuieşte să introducă un impozit pe avere.

Sursa foto: PublicDomainPicturesPixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol