14 aprilie 2024, 14:49

Boleroul, patrimoniu cultural imaterial al umanității al UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a aprobat includerea bolero-ului pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Înscrierea boleroului pe această listă a fost promovată de Cuba și Mexic și a fost avizată în ședința comitetului responsabil, a anunțat UNESCO pe platforma X.

Potrivit Mexicului bolero-ul „este o manifestare muzicală și un dans, al cărei nume a fost inventat la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Cuba, pentru a se referi la practica culturală de a transmite povești, experiențe, emoții și sentimente, prin poezie și muzică”, anunță CNN.

Răspândirea bolero-ului s-a făcut pe parcursul secolului XX, în Cuba și Mexic, iar astăzi se regăsește în multe țări din America Latină, dar și din lume.

În 2003, Cuba și Mexic au făcut o cerere comună pentru ca boleroul să facă parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. O dată cu recunoașterea sa, va fi considerat printre expresiile, practicile, cunoștințele sau tehnicile pe care comunitățile le transmit din generație în generație, conform definiției UNESCO.

Alte includeri pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității mai sunt dansul tradițional al Poloniei, carnavalul de vară de la Rotterdam din Olanda și sona, o practică din Angola cu care sunt realizate niște desene și figuri geometrice pe nisip.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol