21 iunie 2024, 4:09

O nouă eră în gestionarea bolilor autoimune? Cinci pacienți cu lupus au intrat în remisie după o singură perfuzie

Cinci pacienți cu Lupus și-au văzut boala dusă în remisie după o singură perfuzie de celule imune modificate, într-un mic studiu care împrumută din terapia împotriva cancerului pentru a valorifica propriile celule ale pacienților în vederea tratării afecțiunii autoimune.
Oamenii de știință califică rezultatele ca fiind „spectaculoase” și „incredibil de interesante”. Descoperirile ar putea anunța o nouă eră în gestionarea bolilor autoimune care, la fel ca și cancerul, sunt greu de tratat.
Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.

Inspirați de succesul terapiilor pe bază de celule numite terapii cu celule T cu receptori de antigen chimeric (CAR), care au dat rezultate uimitoare în cazul cancerelor de sânge, cercetătorii au testat metodic dacă abordarea ar putea funcționa și în cazul lupusului – testând terapia mai întâi pe șoareci, apoi pe un pacient, iar acum pe alți patru.

Terapiile CAR-T funcționează prin recoltarea celulelor imunitare ale unui pacient și ingineria acestora pentru a recunoaște și distruge celulele necorespunzătoare, fie că sunt celule canceroase sau alte celule imunitare, atunci când sunt infuzate înapoi în organism.

În cazul acestui studiu, terapia a fost concepută pentru a vâna grupurile de celule B defecte, în special cele care prezintă o proteină de suprafață celulară numită CD19, care, la persoanele cu Lupus, produce autoanticorpi care se atașează în mod greșit de propriile celule ale organismului.

Urmând ordinele, sistemul imunitar se grăbește să atace acele țesuturi, deteriorând organele și provocând dureri articulare, oboseală și erupții cutanate, scrie ScienceAlert.

Testele de sânge au arătat că terapia unică a eliminat celulele B greșite ale pacienților fără a provoca efecte secundare semnificative, după care autoanticorpii care cauzează boala au scăzut sub nivelurile detectabile. De asemenea, simptomele pacienților s-au ameliorat atât de mult încât, câteva luni mai târziu, nu mai aveau nevoie să ia medicamentele pe care le luau cândva pentru a-și gestiona afecțiunea.

Deși este prea devreme pentru a spune dacă pacienții sunt vindecați și prea devreme pentru a spune ce parte din pacienții cu lupus ar răspunde la tratament, descoperirile sunt încurajatoare.

Cei cinci pacienți (patru femei și un bărbat) au fost în remisie între 5 și 17 luni, iar în acest timp, boala lor nu a recidivat în ciuda unei reapariții a celulelor B la câteva luni după tratament.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol